Exposició 'Tota la cera que crema. Les espelmes a la catedral de Barcelona a l’edat mitjana'

Tornar

A partir de les darreres recerques històriques, l’exposició descriu els usos que els nostres avantpassats van donar a les espelmes de cera. S’hi expliquen els motius i els moments per encendre-les, les formes de reciclar-les, els actors encarregats de transportar-les i de vendre-les. Fetes d’un material que era molt preuat -la cera d’abella-, les espelmes gaudien d’una significació especial dins de la litúrgia cristiana medieval.

La mostra inclou una part sobre el procés de la cera a la planta baixa de la Casa Almoina, i una visita inèdita a l’antiga cambra de la Catedral de Barcelona on s'elaborava la cera.

Al llarg del recorregut expositiu es descobreixen tota mena de curiositats com els diferents usos que es feia de la cera, el procés de la seva importació, el moviment artístic que hi havia al darrere de la producció o les seves diferents tipologies i colors. També el paper que va tenir en les celebracions litúrgiques i la importància que va arribar a adquirir fins al punt d’esdevenir un producte de luxe amb un gran valor.

La sala on antigament s’obrava la cera va ser habilitada poc abans de l’any 1518 amb el propòsit d’internalitzar el procés de manufactura de les candeles i els ciris. El visitant hi troba el forn original i alguns dels atuells que servien per tractar la cera i fabricar espelmes i ciris. Al costat de la cambra s’ha habilitat una sala annexa, amb materials i textos diversos.

L’exposició, organitzada per l’Arxiu de la Catedral de Barcelona, està comissariada pels historiadors medievalistes  Lluís Sales i  Carles Vela i ha comptat amb la col·laboració del Museu Diocesà de Barcelona.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Diocesà de Barcelona.

Museu Diocesà de Barcelona

Adreça:
Avinguda de la Catedral, 4
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Barri Gòtic
Població:
Barcelona
On
Museu Diocesà de Barcelona
Quan
Des de 27/02/2024 al 16/05/2024

Telèfon

Tel.:
93 315 22 13
Tel.:
93 270 10 17

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber