‘Subúrbia. La construcció del somni americà’

Tornar

Urbanisme i polítiques socials. L’exposició recorre la història cultural de l’ideal de vida del somni americà i analitza la vigència i els aspectes més controvertits d’aquest model urbanístic.

Subúrbia. La construcció del somni americà ens endinsa en l’imaginari de la casa familiar idíl·lica i mostra com s’ha venut i potenciat aquest estil de vida des de la ficció i la indústria de l’entreteniment. L’exposició es remunta als orígens dels barris residencials a principis del segle XIX, explica com es van desenvolupar massivament als anys cinquanta i repassa el context econòmic, polític i social que en va fer possible la imparable expansió arreu dels Estats Units.

L’exposició incorpora materials històrics, fotografies, il·lustracions i instal·lacions artístiques de creadors tan destacats com Joel Meyerowitz, Norman Rockwell, Nina Leen, Bill Owens, Todd Hido, Angela Strassheim, Ed Templeton, Gabriele Galimberti, Jessica Chou, Weronicka Gesicka, Gregory Crewdson o Elías León Siminiani.

Més informació.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Sala d'Exposicions.

Qui no ha desitjat mai el somni americà? Una casa gran amb jardí, piscina i un parell de cotxes al garatge. Un lloc tranquil i segur per viure en família, a prop de la natura i amb un veïnat amistós. L’exposició recorre la història cultural d’aquest ideal de vida reproduït fins a la sacietat a la televisió, la publicitat o el cinema i analitza la vigència i els aspectes més controvertits d’aquest model urbanístic.

«Subúrbia. La construcció del somni americà» ens endinsa en l’imaginari de la casa familiar idíl·lica i mostra com s’ha venut i potenciat aquest estil de vida des de la ficció i la indústria de l’entreteniment. L’exposició es remunta als orígens dels barris residencials a principis del segle XIX, explica com es van desenvolupar massivament als anys cinquanta i repassa el context econòmic, polític i social que en va fer possible la imparable expansió arreu dels Estats Units.

En un moment que cada cop són més nombroses les famílies que persegueixen la seva pròpia versió del somni a la perifèria de les ciutats, resulta pertinent analitzar les contradiccions d’un model urbanístic que va tenir com a raó de ser la segregació social, ètnica o de gènere.

El somni de viure en una casa amb piscina continua molt viu avui dia i s’ha exportat arreu del món. L’exposició mostra l’impacte d’aquest model altament insostenible, basat en continus desplaçaments en automòbil, amb exemples d’urbanitzacions al voltant de Barcelona o Madrid.

A través d’abundant material històric, documentals d’època, fotografies, pintures, pel·lícules i sèries, novel·les i revistes, obres d’art o objectes quotidians, l’exposició ens situa en el paradís mental del suburbi i ens convida a replantejar-nos el valor de la ciutat i l’espai públic avui.

«Subúrbia. La construcció del somni americà» presenta l’obra de destacats creadors que, des de diversos punts de vista, ens ajuden a contemplar de manera crítica el famós estil de vida americà:  Jessica ChouMargaret CrawfordGregory CrewdsonThomas DoyleGerard FreixesRodrigo FresánGabriele GalimbertiAna GalvañWeronicka Gesicka,  Benjamin Grant,  Todd HidoA.M. Homes,  Joel MeyerowitzMatthias Müller,  Blanca Munt,  Alberto Ortega,  Bill Owens,  Sheila Pree Bright,  León Siminiani,  Amy SteinGreg Stimac,  Angela StrassheimDeborah Stratman, Ed & Deanna Templeton,  Kate Wagner i  Christopher Willan.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions

Adreça:
Carrer de Montalegre, 5
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona
On
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions
Quan
Des de 20/03/2024 al 08/09/2024

Telèfon

Tel.:
933064100

També et pot interessar...