‘Longaron i Friday Foster. L'heroïna inesperada’ [‘Longaron and Friday Foster. The Unexpected Heroine]

Back

Comics. A small format exhibition that brings together a collection of original drawings by Catalan cartoonist Jordi Longaron.

In the 1970s, cartoonist Jordi Longaron published comic strips in US newspapers about Friday Foster, an intrepid photographer who became a groundbreaking character - she was the first African American heroine in the world of comics, a woman empowered to reach beyond the usual roles assigned to women at the time.

Fifty years later, she remains a key figure when it comes to understanding the social and cultural transformation brought about by the blaxploitation movement in a country marked by racial conflict.

Longaron i Friday Foster. L'heroïna inesperada The Unexpected Heroine represents a continuation of work already done on the recovery of history, and the reclaiming of the heritage of the comic as an artistic genre. With this exhibition, the MNAC continues to explore its commitment to the preservation of the rich history of comics, highlighting the lasting impact that characters such as Friday Foster have had on popular culture.

Further information.

Schedule

L'any 1970, el català Jordi Longaron (1933-2019) va escriure un capítol significatiu en la història del còmic amb la creació de la sèrie setmanal "Friday Foster" per al Chicago Tribune Syndicate, amb guió de Jim Lawrence. La protagonista, Friday Foster, una fotògrafa-detectiu afroamericana, valenta, sensual i atrevida, va transcendir els tabús de l'època, convertint-se en un personatge disruptiu que va causar controvèrsia i rebuig en certs sectors.

Friday Foster es va convertir en la primera protagonista afroamericana d'una tira de premsa sindicada, demostrant que hi havia espai per a les dones empoderades més enllà dels rols femenins estereotipats de l'època. Cinquanta anys després, continua sent una peça clau per entendre la transformació social i cultural que va comportar el moviment blaxploitation en un país marcat pels conflictes racials.

Longaron, que només va viatjar una vegada a Nova York, va capturar a través del seu art una Amèrica somniada, la del cinema i la televisió, del glamour i la seducció, tot amagant conflictes i desigualtats. El personatge creat per Longaron amb un estil gràfic àgil i dinàmic va definir un nou mite dins del moviment Black Power.

Aquesta exposició de petit format representa una continuació del treball de recuperació històrica i de reivindicació patrimonial del còmic com a gènere artístic. A través d'aquesta mostra, el Museu continua explorant el seu compromís amb la preservació de la rica història del còmic, destacant l'impacte durador que personatges com Friday Foster han tingut en la cultura popular.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Address:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
District:
Sants-Montjuïc
Neighborhood:
el Poble-sec
City:
Barcelona
Where
Museu Nacional d'Art de Catalunya
When
From 20/03/2024 to 24/06/2024

Phone number

Information:
936220376
Tel.:
936220360
Tel.:
936220375
Fax:
936220374

You may also be interested in...

If you would like to make a correction related to this activity...let us know