‘Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus’

Back

Traditional culture. As we mark 600 years of giants in Barcelona, this exhibition highlights the link these figures have had with the festivity of Corpus Christi, particularity with the procession.

Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus introduces some unique aspects of the festive giant figures that take part in the Corpus Christi procession, plus some little-known aspects of the city’s churches. The activity also aims to highlight the different meanings of the festive elements past and present in Barcelona’s Corpus Christi procession.

The exhibition features items of special interest such as the original Gegants del Pi, the Gegants Vells de la Casa de la Caritat: and the Gegants del Carnaval, who will be dressed in the costumes they used in the procession. All this comes with images of documentary value, some of them never seen before, from public and private archives and collections.

The narrative of the exhibition has been developed around six main ideas: the festivity of Corpus Christi; the role of giant figures in the Corpus Christi procession; the Octave of Corpus Christi in Barcelona; the cost generated by the giants; the Vigil, the procession and the authorities; and processional and festive giants in a secular world.

Schedule

Others

Occur on:
Museu Diocesà de Barcelona.

«Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus» és una exposició del Museu Diocesà de Barcelona, que posa l’accent en la relació que els gegants han tingut amb la festa de Corpus, especialment amb la processó.

L’exposició compta amb peces exposades d’alt interès com els Gegants Originals del Pi i els Gegants del Carnaval, coneguts també com del Born o vells de la Casa de la Caritat que lluiran el vestuari amb el que concorrien a la processó. Tot plegat acompanyat d’imatges amb valor documental, algunes totalment inèdites procedents d’arxius i col·leccions públiques i privades.

La festa del Corpus a Barcelona va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2021. Per això «Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus» vol contribuir a la protecció, promoció i divulgació de la festa, tal com demana el decret 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya en l’article 18.

Aquesta iniciativa del Museu Diocesà de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona, i la Catedral de Barcelona, s’emmarca en la celebració dels 600 anys de la primera referència documental d’uns gegants processionals o festius a Barcelona i a Europa, i ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició «Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus» complementa la mostra permanent «Barcelona al carrer. Veure i ser vist. La processó de Corpus» ubicada a la planta superior de la Casa de l’Almoina.

Museu Diocesà de Barcelona

Address:
Avinguda de la Catedral, 4
District:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Barri Gòtic
City:
Barcelona
Where
Museu Diocesà de Barcelona
When
From 23/05/2024 to 27/10/2024

Phone number

Tel.:
93 315 22 13
Tel.:
93 270 10 17

You may also be interested in...