
Cultura amazònica. L’exposició ens endinsa en la riquesa natural i cultural del territori, les ciutats i les comunitats indígenes de l’Amazònia per conèixer l’art, el pensament i el seu enorme impacte ecològic.
Amazònies. El futur ancestral proposa una mirada coral a la cultura amazònica i reivindica les veus autòctones, que, des de l’art, el pensament, la ciència o l’activisme, plantegen altres maneres de viure, créixer i relacionar-nos amb la natura.
L’exposició és un recorregut sensorial per la immensitat dels rius i dels boscos, pels sons, les olors, les ciutats, els rituals, les persones i les històries de vida de les comunitats amazòniques. Una enorme riquesa cultural i natural que avui es veu afectada per la desforestació, els incendis, la sequera o les lluites pel control de les matèries primeres, conflictes que l’exposició aborda de la mà dels principals científics i investigadors de la regió.
Horaris
Dies | Hores | Preus | ||
---|---|---|---|---|
Dimarts, dimecres, dijous, divendres, dissabte i diumenge i festius |
d'11:00 h a 20:00 h |
Entrada general: 6 €
Entrada reduïda: 4 € . Carnet Jove . Carnet de Biblioteques . Famílies nombroses i monoparentals . Grups (mínim de 15 persones) . Jubilats . Menors de 25 anys
Entrada gratuïta: . Diumenges de 15.00 a 20.00 (cal reserva prèvia) . Aturats . Carnet de docent . Amics del CCCB . Jubilats amb Targeta Rosa . Membres de l'ICOM . Menors de 12 anys . Periodistes acreditats . Carnet de Discapacitat . 18 de maig (Dia Internacional dels Museus) |
Altres
- Se celebra a:
- Sala d'Exposicions.
«Amazònies. El futur ancestral» aborda la importància estratègica de la preservació de la regió amazònica a nivell global. S’hi exposen els darrers estudis científics i arqueològics que qüestionen molts dels paradigmes tradicionals i presenten evidències contrastades de la rellevància dels ecosistemes amazònics per preservar el nostre món i lluitar contra l'actual crisi climàtica. Aquests estudis demostren que més del 50% de l’Amazònia no és un bosc primari, sinó un paisatge induït. Els pobles indígenes i les comunitats locals han forjat els paisatges del bosc a tota la regió, han interactuat amb els seus ecosistemes durant milers d’anys, i han format en alguns casos la composició de les espècies dels boscos per adaptar-les a les seves necessitats
Però lluny de ser una exposició fatalista sobre la complexa situació actual de la regió, la mostra busca estimular i conscienciar l'espectador sobre la importància de la preservació del més gran ecosistema selvàtic del món, i presenta un recorregut per diferents projectes i treballs de creadors i creadores de la regió que abordaran des de pràctiques diferents els grans reptes de l’Amazònia d’avui.
L’exposició planteja un itinerari totalment immersiu que permeti escoltar els sorolls de la selva gràcies a les darreres investigacions sonores, i endinsar-se en nous universos dissenyats especialment per a les instal·lacions del CCCB per creadors de les comunitats locals. De la mà dels principals científics i investigadors de la regió, el visitant podrà conèixer les claus dels reptes que planteja la preservació de l’ecosistema amazònic. La necessitat d'establir mecanismes internacionals de protecció que ajudin els països amazònics a establir polítiques de desenvolupament sostenible i equilibrat és un dels altres eixos fonamentals d’un discurs que ens interpel·la a tots.
«Amazònies. El futur ancestral» presenta una nova cronologia i epistemologia de la regió; apropant el visitant a espais de gran valor simbòlic al territori, com la maloca, entesa com el lloc de la paraula, on es donarà a conèixer la immensa diversitat de llengües presents a la panamazònia, un univers plural en risc de desaparició.
Les cosmovisions indígenes estaran presents de manera transversal al llarg de l’exposició, a través de diverses creacions artístiques encarregades expressament a diversos artistes i col·lectius indígenes que treballaran in situ a Barcelona: MAHKU (Brasil - Huni Kuin), Rember Yahuarcani (Perú - Uitoto), Santiago Yahuarcani i Nereyda López (Perú - Uitoto), Elías Mamallacta (Equador - kichwa) i Olinda Silvano (Perú – Shipibo-konibo).
Per entendre l’Amazònia, també cal conèixer el funcionament de l’ecosistema global, amb la importància de la regió en el funcionament hídric del planeta, i l’impacte de l’augment de la temperatura, l’absorció de CO2 i el paper de la biodiversitat.
L’exposició es planteja com un espai de diàleg entre la saviesa indígena i els darrers desenvolupaments científics, sota la urgència de consolidar un relat decolonial i assentar les bases d’articulació dels drets dels ens no humans.
Comissari: Claudi Carreras
Amb la col·laboració de Jõao Paulo Barreto, Eliane Brum, Andrés Cardona, Emilio Fiagama, Lilian Fraiji, Valério Gomes, Nelly Kuiru, Eduardo Neves, Daiara Tukano, Rember Yahuarcani i Joseph Zárate, i la participació del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la UPC
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions
- Adreça:
- Carrer de Montalegre, 5
- Districte:
- Ciutat Vella
- Barri:
- el Raval
- Població:
- Barcelona
- Quan
- Des de 12/11/2024 al 04/05/2025
Telèfon
- Tel.:
- 933064100
També et pot interessar...
-
Exposició ‘Des del blanc’
- On:
- Centre Cívic Pere Pruna
- Quan:
- Del 20/03/2025 al 17/04/2025
-
Exposició permanent 'Col·lecció d'escultura'
- On:
- Museu Frederic Marès
- Quan:
- Acte permanent
-
Exposició permanent del Museu Picasso
- On:
- Museu Picasso
- Quan:
- Acte permanent
-
Exposició "Lletres a la carta. Els noms de pila", a càrrec de Roser Cuscó
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- Del 02/04/2025 al 28/04/2025
-
Exposició permanent sobre la història del temple del Sagrat Cor del Tibidabo
- On:
- Parròquia del Sagrat Cor de Jesús del Tibidabo - Basílica
- Quan:
- Acte permanent
-
Exposició "Res no passa- estació polar"
- On:
- Centre Cívic Barceloneta
- Quan:
- Del 16/05/2025 al 19/06/2025
-
Exposició 'Espais d'art: Natura, cultura i paisatge'
- On:
- Castell de Torre Baró
- Quan:
- Del 01/04/2025 al 25/06/2025
-
Exposició 'Ptolomeu, faraó d'Egipte. La descoberta del seu temple'
- On:
- Fundació Arqueològica Clos - Museu Egipci de Barcelona
- Quan:
- Acte permanent
-
Exposició 'Col·lectiu d'artistes Font de la Guatlla'
- On:
- Centre Cívic Font de la Guatlla
- Quan:
- Del 11/04/2025 al 14/05/2025
-
Exposició "La pequeña espíritu" de María José Rodríguez i "Cómics de un mundo surrealista" de Roberto Ignacio Pesich Fraile
- On:
- Centre Cívic Drassanes
- Quan:
- Del 03/04/2025 al 24/04/2025
-
Exposició 'Mostra dels tallers de còmic de Can Verdaguer'
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- Del 13/06/2025 al 20/07/2025
-
Exposició "Joc de miralls"
- On:
- Centre Cívic Casa del Rellotge
- Quan:
- Del 01/04/2025 al 25/04/2025
-
Exposició 'Mostra col·lectiva taller de pintura'
- On:
- Centre Cívic Torre Llobeta
- Quan:
- Del 03/06/2025 al 21/06/2025
-
Exposició "Diari de ferides quotidianes: autoficcions violentes"
- On:
- Centre Cívic Sant Martí
- Quan:
- Del 10/04/2025 al 30/04/2025
-
Exposició ‘Sonos Ludum, el paisatge sonor del joc a Catalunya'
- On:
- Centre Cultural La Casa Elizalde
- Quan:
- Del 30/04/2025 al 26/07/2025
-
Exposició 'Mostra del taller de dibuix i pintura'
- On:
- Centre Cívic El Carmel
- Quan:
- Del 09/06/2025 al 27/06/2025
-
'Mostra de tallers. Impro i comèdia'
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 16/06/2025
-
Exposició permanent 'Estudi - biblioteca de Frederic Marès'
- On:
- Museu Frederic Marès
- Quan:
- Acte permanent
-
Exposició "Orchis Eròtica”. Les orquídies com a representació del sexe femení
- On:
- Joves de les Corts
- Quan:
- Del 04/04/2025 al 30/04/2025
-
Exposició 'Il·lumina Gaza'
- On:
- Centre Cívic Vil·la Florida
- Quan:
- Del 01/04/2025 al 30/04/2025