Jornada de portes obertes i activitats al CosmoCaixa Barcelona

Tornar

  • "Elles en la ciència": Visita comentada 8/2/2025- 9/2/2025

Des del principi dels temps, les dones han participat activament en el desenvolupament i la transmissió del coneixement; sense dones, no hi hauria ciència. En aquest recorregut per la sala permanent de CosmoCaixa, es parlarà d'algunes figures femenines de la història de la ciència i els principis científics relacionats amb les seus descobriments. Analitzarà el paper, moltes vegades invisibilitzat, d'aquestes investigadores en l'avenç de la societat.

  • "Reptes de ciència": Taller familiar 9/2/2025

Sabeu qui eren Maria Telkes, Daphne Oram, Leena Gade, Annie Esley o Johanna Weber? A través de l'experimentació, coneixerem les imprescindibles aportacions d'aquestes 5 dones investigadores que van revolucionar la ciència tal com la coneixem avui dia.

Tic, tac, tic, tac, posem en marxa cronòmetre, tens poc temps per a resoldre un repte, quan l'aconsegueixis, trobaràs la clau per a poder realitzar un experiment relacionat amb els descobriments científics d'una dona investigadora, i quan facis est, desbloquejaràs un altre repte i així fins que aconsegueixis resoldre tots les proves d'aquesta activitat Seràs capaç de resoldre'ls tots? Mitjançant una dinàmica similar a un scape room, els assistents es divideixen en petits grups per a resoldre els enigmes plantejats, seran necessàries bones dosis de raonament, enginy i pensament crític.

  • "Explora Grafimatik": Exposició interactiva 1/02/2025- 23/02/2025

Gràcies als avanços de la tecnologia, avui dia les imatges i els textos són reproduïts de manera ràpida i fidedigna. Però quin ha estat el recorregut tecnològic de l'art de la reproducció al llarg de la història? Des de l'antiguitat ha existit la inquietud per reproduir en imatges el món que ens envolta. Per a aconseguir-ho, al llarg dels segles s'han anat inventant diverses tècniques i artefactes.

Per exemple, l'artefacte conegut com ‘la finestra de l'artista’, que permet dibuixar qualsevol imatge amb l'ajuda d'un cristall, va ser utilitzada per pintors i arquitectes del Renaixement i va fer de la representació de la perspectiva un art matemàtic molt sofisticat. O la revolucionària impremta, inventada per Gutenberg al segle XV. Són només alguns dels exemples d'aparells primitius que formen part de la història de la imatge impresa i que podreu descobrir a l'exposició interactiva 'Grafimatik'.

  • Creactivity en obert: Taller en obert 8/2/2025- 9/2/2025

T’agrada crear, experimentar i innovar? A Creactivity ho podràs fer amb tot tipus de materials i fenòmens a les quatre zones diferenciades de l'espai: mecànica, vent, electricitat i llum. Descobreix la metodologia Thinkering i explora de manera lliure, individual o col·lectiva, per crear i construir i donar resposta a reptes suggerits o propis. Practica l'art de pensar amb les mans mentre dissenyes i experimentes.

L'objectiu? Incentivar la creativitat i la innovació, elements clau per a les disciplines cientificotecnològiques i artístiques, a través de la manipulació i el muntatge d'objectes i materials. Una nova manera d'aprendre treballant amb materials molt quotidians i fàcils d'obtenir amb eines de baixa i alta tecnologia. El treball té un fort component estètic, que busca que cadascú pugui generar dissenys nous, inventar altres funcions per a les coses, utilitzar materials comuns en usos no tan comuns... crear, en lloc de consumir.

  • Micrarium en obert: Taller 8/2/2025- 9/2/2025

Obrim les portes del Micràrium perquè puguis fer un tast d'aquest taller, adreçat a tots els públics. Hi podràs explorar la realitat des d'un punt de vista microscòpic, controlar diversos instruments de magnificació, preparar mostres i... endur-te'n les fotos!

Sens dubte, el microscopi, juntament amb el telescopi, és l'instrument que ha revolucionat més la recerca científica i també l'educació i la divulgació científiques. No obstant això, la major part de la població no ha tingut l'oportunitat d'experimentar amb aquests instruments, tot i que una gran part del món que ens envolta és invisible als nostres ulls. Aquesta és la raó de ser del Micràrium: en aquest entorn museogràfic tan atractiu ens submergirem a les entranyes de tot tipus de materials, naturals i artificials, orgànics i inorgànics: sorra de platja, minerals, micrometeorits, protozous, llevats, cianobacteris, larves, plomes, microplàstics... fins i tot obres d'art!

Horaris

Altres

Se celebra a:
CosmoCaixa Barcelona.
Organitzat per:
CosmoCaixa Barcelona.
Coordinat per:
Institut de Cultura de Barcelona.

CosmoCaixa Barcelona

Adreça:
Carrer d'Isaac Newton, 26
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Sant Gervasi - la Bonanova
Població:
Barcelona
On
CosmoCaixa Barcelona
Quan
Des de 09/02/2025 al 23/02/2025

Telèfon

Centraleta:
932126050

També et pot interessar...