Cicle 'Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència' a la Universitat de Barcelona

Tornar

L’11 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. La Universitat de Barcelona s’adhereix a aquesta efemèride a través del Vicerectorat de Doctorat, Personal Investigador en Formació, Atracció de Talent i Divulgació i el d’Igualtat, Inclusió i Gènere. Ho fa amb una àmplia programació d’activitats que tenen l’objectiu de donar visibilitat i veu a la tasca de les dones investigadores que formen part de la comunitat universitària.

Programa

  • «Women of Mathematics throughout Europe»

L’exposició «Women of Mathematics throughout Europe: a gallery of portraits» va néixer de la constatació que, en l’actualitat, a les dones encara els resulta difícil emprendre una carrera en el món acadèmic matemàtic. La mostra consisteix en tretze panells dedicats a investigadores europees en matemàtiques.

 Del 10 al 14 de febrer

 Edifici Històric, Pati de Ciències

  • Comunitat de Dones Científiques

Per tal de visibilitzar les dones científiques del Campus Diagonal Sud de la UB i inspirar les noves generacions, les dones de les facultats STEM del campus es poden fer una foto en un entorn científic i compartir-la amb l’etiqueta #11FdoneSTEMub. També se la poden fer l’11 de febrer al fotoreclam que hi haurà a la gespeta de la Facultat de Biologia.

Del 10 al 14 de febrer de 2025 a les 11 h

Gespeta de la Facultat de Biologia i facultats STEM del Campus Diagonal Sud

  • Missatge per a dones joves que volen ser científiques

En aquesta xerrada adreçada a dones joves que volen ser científiques hi participaran les investigadores Teresa Montero, del grup de Nanobioenginyeria i Bioelectrònica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, i Patrícia Pérez-Galán, de l’Hospital Clínic i l’IDIBAPS.

11 de febrer a les 12:30 h

Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, Aula Magna

  • Joves investigadores en Matemàtica i Informàtica

En aquesta sessió sis alumnes de doctorat de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica expliquen la recerca que estan duent a terme. 

11 de febrer a les 13:30 h

Facultat de Matemàtiques i Informàtica, aula B3

  • Trobada amb l’autora Marga Sánchez Romero

L’autora de (Pre)historias. Cuentos de mujeres que forjaron el mundo, Marga Sánchez Romero, presentarà el seu llibre i descobrirà històries fonamentals de les dones a la prehistòria, que també van ser guerreres, caçadores, teixidores, recol·lectores i curanderes. 

11 de febrer a les 17:30 h

Facultat de Geografia i Història, Aula Magna

  • Conferència: «Gènere i Ciència»

Quines barreres han d’afrontar les dones per accedir i progressar en carreres científiques? Com afecten els estereotips a la percepció i la participació de les dones i nenes en la ciència? Miriam Comet, professora de la Facultat d’Educació, reflexionarà sobre la importància de la perspectiva de gènere en el camp científic.

11 de febrer a les 18:30 h

Edifici Històric, aula Ramón y Cajal

  • Concurs sobre dones en geociències

Concurs de preguntes en línia destinat a l’estudiantat perquè coneguin dones rellevants dedicades a les ciències de la terra. Durant la setmana de l’11F, almenys una assignatura obligatòria de cada curs haurà de dedicar cinc minuts de classe a difondre l’activitat i presentar una científica que tingui a veure amb l’assignatura.

14 de febrer a les 8:00 h

Facultat de Ciències de la Terra, formulari en línia i aules de la facultat

  • Homenatge a la professora Teresa Vinyoles Vidal

L’acte d’homenatge a la historiadora medievalista Teresa Vinyoles Vidal inclourà una xerrada de la mateixa professora sobre la seva trajectòria en l’estudi de la història de les dones, seguida d’una taula rodona de debat intergeneracional sobre el passat, present i futur d’aquesta línia d’investigació.

20 de febrer de 2025 a les 12:00 h

Facultat de Geografia i Història, Aula Magna

On
Diverses facultats de la UB i en línia
Quan
Des de 10/02/2025 al 14/02/2025

Telèfon

Tel.:
934021336
Informació:
934021100

També et pot interessar...