Taula rodona 'Memòries negres, genealogies de la reparació'

Tornar

Aquesta taula rodona proposa una conversa intergeneracional i transnacional que articula sabers acadèmics, polítics i comunitaris afrodescendents. El focus principal serà l'anàlisi crítica de les memòries esclavistes, les polítiques de reparació simbòlica i material, i les pràctiques de cimarronatge Negre avui. La conversa connectarà els contextos de Catalunya, Espanya i Europa amb les dinàmiques globals de resistència i reconstrucció afro. La taula estarà moderada per Laida Memba.

Els ponents dialogaran sobre:

- El paper de les institucions en els processos de reparació.

- L'arxiu esclavista com a espai de disputa política i simbòlica.

- El cimarronatge com a estratègia de vida, resistència i creació.

- Els límits i les possibilitats dels museus en la descolonització de la memòria.

Ponents convidats

- Olivette Otele: historiadora franco-camerunesa, és la primera dona Negra a ocupar una càtedra d'Història al Regne Unit. Autora de African Europeans: An Untold History, ha centrat la seva recerca en les memòries colonials, la construcció racial a Europa i els processos de reparació simbòlica i material. Ha estat membre de comissions de veritat històrica a nivell institucional i una veu clau en el debat sobre l'esclavitud a França i el Regne Unit.

- Esther Mayoko Ortega: doctora en Història i activista afrodescendent queer, és una referent del pensament Negre feminista a l'Estat espanyol. Lidera el laboratori experimental "In The Wake" sobre pensament cimarró i fugida Negra i el projecte "Tejiendo Raíces" d'Espacio Afro en col·laboració amb la Subdirecció General de Museus Estatals de l'Estat espanyol. El seu treball combina investigació acadèmica, intervenció comunitària i pràctiques biomitogàfiques, amb una mirada anticolonial i transnacional sobre la Negritud i les resistències afro.

- Edmundo Sepa: sociòleg afrocatalà, comunicador i educador popular. Autor de llibres com "Els negres catalans", ha estat vinculat a múltiples iniciatives comunitàries antiracistes a Barcelona i coordina projectes de formació i memòria en contextos migrants i africans. Des de fa més de 50 anys, treballa en la creació d'espais de transmissió oral, pedagogies anticolonials i memòria comunitària Africana a Catalunya. És també impulsor de xarxes afrocentrades d'incidència local.

- Enric García: director general del Museu Marítim de Barcelona.

Aquesta activitat forma part del programa del Blackcelona Legacy Festival.

Horaris

Fabra i Coats - Fàbrica de Creació

Adreça:
C Sant Adrià, 20
Districte:
Sant Andreu
Barri:
Sant Andreu
Població:
Barcelona
On
Fabra i Coats - Fàbrica de Creació
Quan
26/07/2025

Telèfon

Tel.:
932566150

També et pot interessar...