Retrospectiva a Sarah Maldoror

Tornar

Invocar el nom de la cineasta Sarah Maldoror implica tornar a la vida Els cants de Maldoror, text surrealista francès del segle XIX del qual la jove cineasta va treure el seu nom artístic amb un gest que ja avançava el sentit de tota la seva obra: sacsejar les avantguardes des dels ideals de la negritud. Com explica la seva filla, Annouchka de Andrade, Sarah Maldoror sempre contestava al telèfon amb la pregunta: preparada per a la revolució? La cineasta francesa d'origen antillà va traslladar aquest esperit a la seva manera d'entendre el cinema, sempre anticolonial i feminista.

Sarah Maldoror (1929-2020) va ser una figura vital per entendre el moviment cultural i polític de la negritud, activista política, poetessa, mare, feminista, cineasta i dramaturga. Al 1972 va dirigir Sambizanga on retratava la lluita anticolonial a Angola, i es va convertir en una de les primeres dones cineastes que treballaven a l'Àfrica subsahariana. Malgrat la seva visibilitat, Sambizanga es només una petita part de la prolífica obra de Maldoror, que des dels anys setanta fins al 2009 va dirigir una cinquantena de peces per a cinema i televisió.

Els esforços d'Annouchka de Andrade i el treball de restauració portat a terme per entitats com la Cineteca di Bologna, World Cinema Foundation o el Centre National du Cinéma et de l'Image Animée han permès la recuperació de la seva filmografia, que es projectarà en aquesta extensa retrospectiva de la seva obra.

Podeu consultar el programa de projeccions al següent enllaç

Horaris

Filmoteca de Catalunya

Adreça:
Plaça de Salvador Seguí, 1*9
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona
On
Filmoteca de Catalunya
Quan
Des de 23/05/2025 al 25/06/2025

Telèfon

Centraleta:
935 671 070

També et pot interessar...