Per cercar entitats i equipaments o cursos i tallers, accedeix a la Guia BCN completa.
Filosofia. Enguany, el festival tindrà lloc en format marató en només dos dies a diversos emplaçaments de la ciutat.
El Festival Barcelona Pensa tindrà lloc el 20 i 21 de novembre, amb l’objectiu divulgar la filosofia en el sentit més ampli, traient-la de l’acadèmia al carrer per acostar-la al gran públic.
Es podrà triar entre guies filosòfiques, conferències, exposicions, presentacions de llibres, taules rodones, representacions teatrals i altres activitats destinades a infants i adolescents.
Horaris
Dies | Hores | Preus | Observacions | |
---|---|---|---|---|
Dimecres |
de 10.00 h a 22.00 h |
Entrada Gratuïta |
Consulteu horaris de cada activitat al web www.barcelonapensa.cat | |
Dijous |
de 09.30 h a 22.00 h |
Altres
- Se celebra a:
- Facultat de Filosofia - UB.
- Centre d'Estudis i Recursos Culturals - Pati Manning.
- Nau Bostik.
- Edifici de La Model.
- Casa Vicens.
- Ateneu Barcelonès.
- Llibreria Calders.
- Centre Cívic Casa Golferichs.
- Llibreria Finestres *Diputació 249.
- Organitzat per:
- Universitat de Barcelona.
- Ajuntament de Barcelona.
Coincidint amb el Dia Mundial de la Filosofia de la UNESCO, el tercer dijous de novembre, arriba l’onzena edició del Festival de Filosofia Barcelona Pensa, primer festival de filosofia de l’Estat i consolidat com una cita ineludible per a qui estima el pensament. Enguany, el festival tindrà lloc en format marató els dies 20 i 21 de novembre a diversos emplaçaments de la ciutat de Barcelona.
Organitzat per la Facultat de Filosofia des del 2014, aquest festival té com a objectiu divulgar la filosofia en el sentit més ampli, traient-la de l’acadèmia al carrer per acostar-la al gran públic. Es podrà triar entre guies filosòfiques, conferències, exposicions, presentacions de llibres, taules rodones, representacions teatrals i altres activitats destinades a infants i adolescents.
Dimecres 20 de novembre
Fira de la recerca
10:00-14:00 / Facultat de Filosofia UB, Seminari de Filosofia
Grups de Recerca de la Facultat de Filosofia (ADHUC-Seminari de Filosofia i Gènere, LOGOS, Eidos, Crisi de la Raó Pràctica / Pensament Postfundacional).
Converses feministes: Perspectives feministes sobre el càstig
16:00-17:30 / Facultat de Filosofia UB, Aula 409
Lorena Fuster (coord.), Noelia Igareda, Lorena Franco i Ana Lúcia Costa.
Enguany dialogarem sobre els supòsits, implicacions, anàlisis i reflexions sobre com els diferents feminismes han concebut i conceben la relació que la justícia i la llibertat mantenen amb el càstig i la punició. Explorarem les tensions, les contradiccions i les mediacions en les aproximacions més penalistes, més restauratives i més consensuals a través d’exemples que posen de manifest les dinàmiques actuals d’inclusió i exclusió de gènere, racial, nacional o econòmica en contextos en què es juga tant el control social com la protecció social.
Mostra de Fotofilosofia
17:00-18:00 / Facultat de Filosofia UB, Aula Magna
La Mostra culmina una activitat de creació filosòfica: la fotofilosofia. Anomenem ‘fotofilosofia’ a una fotografia retolada amb una pregunta referida a conceptes, valors o fins. Les fotofilosofies es postegen en blogs de centre, formant una xarxa d’una cinquantena d’instituts de Catalunya, que penja del web Mostra de fotofilosofia. Durant l’acte se’n presentarà i comentarà una selecció, essent defensades per les seves autores.
Conferència central: Centenari de Kant
17:30-19:00 / Pati Manning (Auditori)
Salvi Turró (presenta Núria Sara Miras).
Conferència central de l’onzena edició del Festival Barcelona Pensa en la qual el professor Salvi Turró farà un balanç i revisarà l’actualitat del pensament kantià amb motiu del tercer centenari del naixement del filòsof prussià.
Llibertat i democràcia. Una reflexió des de la filosofia
18:00-20:00 ( Activitat en línia)
Iñigo González, Carlos Pereda Failache, Faviola Rivera i Xenia Anaid Rueda.
La relació entre democràcia i llibertat ha estat objecte de reflexió des de múltiples perspectives, com ara des de la teoria política, el dret o la filosofia. En aquesta taula, coordinada des de la Càtedra UB-UNAM Joaquim Xirau, filòsofs mexicans i espanyols conversaran sobre els límits i horitzons d’aquesta relació, tant en l’àmbit dels estats com en el de les relacions internacionals.
Filosofia i humor: sobre “¿De qué te ríes?” , de Daniel Gamper
19:00-20:30 / Llibreria Finestres
Daniel Gamper (autor) i Javier López Alós.
Es presentarà l’últim llibre del professor Daniel Gamper, “De qué te ríes”, a través d’un diàleg entre l’autor i Javier López Alós. Es tracta d’una reflexió sobre el riure i la mofa avui en dia, indagant en els mecanismes que fan que l’humor, com tota forma de llenguatge, pugui esdevenir insult i discriminació; i argumentant per què ens hauríem de fixar en com, on, quan, amb qui i per què riem.
Filosofia i ciència: Hi ha proves científiques de l'existència de Déu?
20:30-22:00 / Casa Golferichs (80 persones)
José Díez.
En els últims anys hi ha hagut un veritable boom d'obres que defensen que la nova ciència proporciona noves i contundents proves científiques de l'existència de Déu. En aquesta xerrada analitzarem els principals arguments i extraurem algunes conclusions rellevants tant des d'una perspectiva científica com filosòfica. L’entrada és lliure i gratuïta amb màxim d’aforament, podeu reservar entrada aquí .
Dijous 21 de novembre
Les nenes i els nens pensen
9:30-12:30 / Facultat de Filosofia UB, Aules 409/410/411/412
Grup IREF i alumnes de les escoles Escola Delta, Escola Cingle, Institut-Escola Teresa Altet, Escola Ginebró, Escola Mestres Munguet-Cortés, Escola Pau Casals, Institut-Escola Sant Quintí de Mediona, Princess Margaret School, Institut-Escola Sant Felip Neri, Institut Jaume Mimó i Escola Dolors Monserdà-Santapau.
Sessió de diàleg entre alumnat de diferents escoles de Catalunya per parlar i pensar sobre una temàtica concreta des de la filosofia. L’activitat posa punt final al treball de mesos a les aules a partir de quadres, il·lustracions, vinyetes, frases i música i cançons. Aquest any, el diàleg filosòfic girarà al voltant del concepte d’amistat.
Efemèrides: Kant, Kafka i Marie Curie
9:30-11:00 / Llibreria Calders
Jose María Sánchez de León, Sònia Arribas, Elena Serrano i Xavier Roqué.
Enguany commemorem, com ja és tradició amb les ponències més matineres del festival, l’aniversari del naixement d’Immanuel Kant (1724), i les morts de Franz Kafka (1924) i Marie Curie (1934). Amb especialistes, des de perspectives diferents i acompanyats d’un bon esmorzar!
Intel·ligència artificial: Com pensa (si és que pensa) ChatGPT?
11:30-13:00 / Pati Manning (Auditori)
Manolo Martínez.
Com fan el que fan, exactament, els grans models de llenguatge com Claude o ChatGPT? És raonable atribuir-los pensament, comprensió o llenguatge?
Ruta històrico-filosòfica: Ateneu Barcelonès
13:30-15:00. Ateneu Barcelonès
Misericòrdia Anglès.
Visita guiada a l’Ateneu Barcelonès en la qual es relacionaran els seus espais amb la filosofia. Els llocs, els documents, els objectes i les obres d'art que connecten amb el pensament filosòfic ens permetran mostrar com una institució com l'Ateneu ha acollit i promogut des de la seva fundació el 1860 la cultura i la filosofia. Des dels debats i les tertúlies filosòfiques del passat narrades per Josep Pla, amb la presència de personalitats com Eugeni d’Ors, Joan Crexells i Francesc Pujols, fins a l’activitat filosòfica de l’Ateneu en l’actualitat.
El punt de trobada és l’entrada de l’Ateneu Barcelonès (C/ de la Canuda, 6)
Audioguia filosòfica: Casa Vicens
15:30-17:00 / Casa Vicens
Carles Rius.
Visita guiada a l’interior de la Casa Vicens, primera casa dissenyada per Antoni Gaudí, en què s’explicarà el context en el qual va ser construïda, i les característiques de la mateixa des del punt de vista artístic, estètic, i filosòfic.
[Activitat amb aforament limitat. Les inscripcions ja estan tancades]
Pòdcast filosòfic: Violència mediàtica i morbositat
17:00-19:00 / Pati Manning (Auditori)
Montserrat Crespín Perales i Noemi Polls i Fabregat.
A la Teoria dels sentiments morals, Adam Smith parlava de la “inexperiencialitat” dels dolors dels altres per un motiu lògic: no puc experimentar de manera directa el que les altres persones senten. Ara bé, sí que puc fer-me una idea del que els altres senten per analogia: concebent què sentiria jo davant una situació semblant. Imagino i empatitzo. L’empatia, de la qual ja parlà Plató, sovint queda contrarestada amb la morbositat que és la complaença per coses nocives. Actualment, sobretot des de l’existència dels mitjans de masses, la morbositat és un negoci milionari. L’auge del consum de programes de televisió i ràdio que ofereixen els retrats dels criminals i els crims reals més esfereïdors planteja la qüestió de la violència mediàtica que, especialment, atempta contra el seu dret a la intimitat i no només revictimitza a les víctimes, sinó que, particularment, pot estar atemptant contra els seus drets morals. En parlem des de la filosofia i el periodisme.
La Model, ecologia sonora de la por
17:30-19:00 / La Model
Adriano Galante, Adrián Vega i Manuel Delgado.
“Inaudit” és la unió del ballarí i creador Adrián Vega i del músic i performer Adriano Galante a la recerca de la memòria sonora inaudible del nostre patrimoni, carrers, pobles, ciutats i paisatges. Una investigació performativa que s’aixeca partint de la xarxa de freqüències i radiacions que l’oïda humana no és capaç d’apreciar, per traçar així una nova memòria viva del so que travessa i conviu amb el nostre dia a dia. Coorganitzat per Graner Centre de creació del cos i el moviment.
Instal·lació artística: Reflexions difuses
19:00-22:00 / Nau Bostik
Daniel Armengol Altayó, Marta Handenawer i Jaime Relimpio.
“Reflexions difuses”, de l’artista Daniel Armengol Altayó, ens convida a investigar el flux d'influències en l'intercanvi d'informació entre dues persones. En una conversa, ambdues parts reben, processen i emeten informació, guiant i dirigint l'acte de pensar en una pràctica intel·lectual conjunta que es retroalimenta a si mateixa. On es troba l'inici i el final del nostre pensament quan aquest es produeix en relació amb l'altra? On es troba l'inici i el final de la nostra figura quan som, fem i pensem conjuntament? La instal·lació dialogarà amb les intervencions de Marta Handenawer i Jaime Relimpio.
Obra de teatre: Antígona
19:30-20:30 / Nau Bostik (150 persones)
Companyia de teatre de la facultat: Jonas Casado, Jordi Pon, Adrià Vilaseca, Vinyet Garcia, Yanka Cotignola, Clair Díez, Aluenda Smeeton, Pedro Vinagre, Isaac Valencia, Arnau Martí, Joan Berenguer, Pau Felip, Silvestre Riutort i Guillem Galmés Riera.
Es poden transgredir les lleis divines? Pot un casal, condemnat pels déus, escapar el seu fat? Antígona és el tràgic final d’una família enfrontada a mort. D’un cadàver que contamina la ciutat. D’un rei encegat pels seus poders. D’un endeví de profecies terribles. Què és la pietat? Quina llei cal obeir? Només els de sota terra ho saben.
Festa de cloenda
20:30-22:00 / Nau Bostik
Festa de cloenda de l’onzena edició del Festival Barcelona Pensa, amb instal·lació artística i aperitiu.
Diferents espais de Barcelonac ciutat
- Adreça:
- C Rambla, 7
- Districte:
- Ciutat Vella
- Barri:
- el Raval
- Població:
- Barcelona
- On
- Diferents espais de Barcelonac ciutat
- Quan
- Des de 20/11/2024 al 21/11/2024
Web
També et pot interessar...
-
11a. edició del Programa interuniversitari Aula Mediterrània 2024-25
- On:
- Institut Europeu de la Mediterrània
- Quan:
- Del 15/10/2024 al 29/05/2025
-
25N Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones: Cinefòrum presentació llibre del Vici Solitari
- On:
- Casal de Barri de Trinitat Nova
- Quan:
- 22/11/2024
-
Taller 'Lectures, conversa i debat sobre temes d'actualitat en anglès'
- On:
- Centre Cívic Sagrada Família
- Quan:
- Del 01/10/2024 al 03/12/2024
-
Cicle “Les cadires de Tàpies”
- On:
- Fundació Museu Tàpies - Auditori
- Quan:
- Del 19/12/2023 al 13/12/2024
-
Barcelona Districte Cultural - Cicle 'Pantalla': Projecció "Fantastic Machine"
- On:
- Centre Cívic Pati Llimona
- Quan:
- 26/11/2024
-
25N Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones: Conferència 'Marie Bracquemont, l'artista que no va poder pintar'
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- 21/11/2024
- Debat 'Viure la desigualtat'
-
Debats sobre pressupostos participatius "Decidim Barcelona" a Nou Barris
- On:
- Diferents equipaments del districte de Nou Barris
- Quan:
- Del 14/10/2024 al 26/11/2024
-
Barcelona Districte Cultural - Cicle 'Argumenta': Xerrada 'Emergència educativa - Eduquem per consumir o per pensar?'
- On:
- Centre Cívic Torre Llobeta
- Quan:
- 16/01/2025
-
Barcelona Districte Cultural - 'Argumenta': Xerrada 'Emergència educativa - Eduquem per consumir o per pensar?'
- On:
- Centre Cívic Can Felipa
- Quan:
- 12/12/2024
-
'Diàlegs de Pedralbes: Set d'infinit': Diàleg 'Quin potencial revolucionari té la religió?'
- On:
- Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
- Quan:
- 21/11/2024
-
Setena sessió Dimarts de Ciència Transformadora 'Visió ecosistèmica de la recerca i implementació d'agendes transformadores'
- On:
- Residència per a Investigadors CSIC - Generalitat
- Quan:
- 26/11/2024
-
Cicle de música "Shakespeare in music"
- On:
- CaixaForum Barcelona
- Quan:
- Del 04/11/2024 al 25/11/2024
-
Book Music Festival
- On:
- Lloc per determinar: Paral·lel 62, la Sala Apolo o el Club Cinc
- Quan:
- Del 21/02/2025 al 22/02/2025
-
Cicle 'El Club dels llunàtics i llunàtiques': Tertúlia 'La biodiversitat subterrània. Posem llum a la foscor!'
- On:
- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
- Quan:
- 21/11/2024
-
Xerrada - debat 'Cultura i valors ètics des d'una perspectiva intercultural'
- On:
- Centre Cívic Urgell
- Quan:
- 30/11/2024
-
Barcelona Capital Europea de la Democràcia: Jornades 'Dret al Joc Digital V'
- On:
- Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica - Canòdrom
- Quan:
- Del 16/09/2024 al 09/12/2024
-
7a edició del minifestival ECOSS
- On:
- Fabra i Coats - Fàbrica de Creació
- Quan:
- Del 21/11/2024 al 22/11/2024
-
Barcelona Districte Cultural - Cicle 'Argumenta': Xerrada 'Emergència educativa - Eduquem per consumir o per pensar?'
- On:
- Centre Cívic Navas
- Quan:
- 19/02/2025