“Anudar el espacio. Donación Aurèlia Muñoz”

Volver

El museu tancarà a partir del 13 de març, i per un període mínim de quinze dies

Exposiciones. La artista llevó el arte textil a una concepción escultórica que se convierte en una experiencia sensorial.

La colección del Museo Nacional se enriquece con un conjunto notable de obras de Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) que permiten captar la diversidad y la originalidad de sus técnicas y la coherencia e intensidad de su poética.

La familia de la artista ha donado al museo siete obras textiles y una colección de dibujos en los que se aprecia la calidad de su trabajo en los años del nacimiento del lenguaje del arte textil contemporáneo, que se exponen ahora temporalmente.

A partir de una técnica derivada del macramé, Aurèlia Muñoz llevó el arte textil a una concepción escultórica que afecta al espacio y ofrece una experiencia sensorial. Sus obras destacan por el refinamiento, el rigor vanguardista y la pertenencia expresiva.

Entre las piezas expuestas figuran el tapiz La font de la vida, de principios de los sesenta, que nos lleva al terreno de una mística imaginativa de resonancias medievales, Esfera i ploms (1969), un homenaje a Gaudí y sus maquetas funiculares, o Ens social (1976), construida a partir de los característicos anudamientos de la autora, una fascinante escultura de grandes dimensiones suspendida en el aire y que se proyecta en el espacio.

Traductor de google :

Horarios


El Museu Nacional ingressarà a la seva col·lecció un conjunt notable d´obres d´Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) que ens permeten copsar la diversitat i l´originalitat de les seves tècniques i la coherència i intensitat de la seva poètica. La família de l´artista ha fet donació al museu de set obres tèxtils i una col·lecció de dibuixos que permeten apreciar la qualitat del seu treball en els anys de naixement del llenguatge de l´art tèxtil contemporani. Aquestes obres s´exhibiran temporalment en el context del projecte de conformació i desplegament de la col·lecció de l´art de postguerra i segones avantguardes. Al llarg de la seva dilatada carrera, Aurèlia Muñoz va rebre el reconeixement de la crítica. Va ser especialment celebrada en el camp de les arts del tapís i l´art tèxtil, que van tenir un gran desenvolupament als anys seixanta i setanta del segle passat. A partir d´una tècnica derivada del macramé, Aurèlia Muñoz va portar l´art tèxtil a una concepció escultòrica que afecta l´espai i ofereix una experiència sensorial. Revisitades, les seves obres mostren un refinament, un rigor avantguardista i una pertinença expressiva que no només obliga a rescatar-les per a la història, sinó que és susceptible de lectures en clau de contemporaneïtat.

El conjunt que ingressarà al museu conté obres de principis dels seixanta, on practica una pintura lineal amb ressons de Torres-García sobre arpilleres rústiques. També s´incorpora al museu un patchwork i el tapís La font de la vida, que ens porta al terreny d´una mística imaginativa de ressons medievals. Els collages tèxtils i sobre paper mostren l´atreviment i la voluntat d´Aurèlia Muñoz de dialogar amb el passat, entès com un palimpsest cultural. Esfera i ploms, de 1969, és un homenatge a Gaudí i les seves maquetes funiculars. Ens social, de 1976, construïda a partir dels característics anusats d´Aurèlia Muñoz, és una obra de gran presència, una fascinant escultura de grans dimensions suspesa en l´aire que es projecta en l´espai. El conjunt es completa amb una col·lecció de dibuixos on trobem esbossos i projectes que ajuden a entendre les peces majors, juntament amb obres que ens descobreixen la seva qualitat com a dibuixant.
Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) és una de les creadores tèxtils més importants del segle xx. Al llarg de la seva carrera, va innovar i experimentar amb materials diversos com la corda, el fil o el paper, a partir sobretot de la tècnica del macramé. Muñoz va crear una poètica pròpia inspirada en la natura. La definició de l´espai en relació amb la matèria, el misticisme, la funció del treball o el paper de la dona en l´art són alguns dels temes recurrents de l´univers d´aquesta artista catalana que avui és referent internacional de l´art contemporani. El conjunt de 9 obres tèxtils i 18 sobre paper que la família d´Aurèlia Muñoz ha donat generosament al Museu és clau per enriquir la nova col·lecció d´art de postguerra i segona avantguarda.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Dirección:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
Distrito:
Sants-Montjuïc
Barrio:
El Poble-sec
Código postal:
08004
Población:
Barcelona
Dónde
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Cuándo
Del 24/10/2019 al 30/04/2020.

Teléfono

Información:
936220376
#:
936220360 Oficines
#:
936220375 Reserves de visites en grup
Fax:
936220374

Me gusta 137

También puede interesarte...

Si quieres hacer alguna rectificación sobre esta actividad…háznosla llegar

Comparte