“Udjat. El exotismo del antiguo Egipto en Barcelona”

Volver

Exposiciones. El Museo Etnológico y de Culturas del Mundo presenta un recorrido por una de las civilizaciones más influyentes de la historia.

El antiguo Egipto ha sido considerado, desde siempre, la civilización pionera en la conceptualización de sabiduría, ciencia, religión y filosofía. Desde la admiración de los pensadores griegos hasta la búsqueda del saber científico de la antigua tierra de los faraones por parte de Napoleón, la cultura egipcia ha viajado por los diferentes periodos históricos para hacerse un lugar en todos ellos. Ahora llega a Barcelona en forma de exposición.

«Udjat. El exotismo del antiguo Egipto» presenta una muestra numerosa de huellas que actúan como testigo de la vida, hitos y creencias de la civilización egipcia, caracterizada por sus templos y pirámides, su escritura y la historia de las momias y los faraones. A través de la exposición, la organización invita a la reflexión sobre la civilización pervivente por excelencia.

Traductor de google :

Horarios

L´exposició Udjat. L´exotisme de l´antic Egipte a Barcelona és una invitació a la reflexió sobre la pervivència i la constant reinterpretació d´una de les civilitzacions que ha exercit una influència més poderosa i duradora sobre la cultura occidental: l´antic Egipte.

Efectivament, l´antic Egipte estengué el seu influx sobre les cultures de l´antiga Grècia i de l´antiga Roma. Ja els pensadors grecs consideraven Egipte la terra de naixement de la saviesa, la ciència, la religió i la filosofia. A través de la cultura clàssica occidental, el mite cultural egipci va travessar tota l´edat mitjana i tota l´edat moderna fins arribar a l´època contemporània. Així, quan el 1798 Napoleó I decidí d´envair Egipte, va tenir cura que el seu exèrcit anés acompanyat per una comissió d´erudits encarregada de compilar tot el saber científic sobre l´antiga terra dels faraons.

La publicació dels resultats d´aquestes recerques, juntament amb el desxifratge del llenguatge jeroglífic, va encetar a començaments del segle xix una nova etapa de la longeva i vigorosa fascinació occidental envers la cultura de l´antic Egipte –sempre envoltada fins aleshores per un halo de misteri–, en atorgar a aquesta d´ençà d´aquell moment una pàtina científica. L´hora de l´egiptomania i de l´egiptologia havia arribat i el terreny era ja adobat, sobretot a les gran potències europees, com França i Gran Bretanya, i als joves Estats Units independents.

Al llarg de la resta d´aquella centúria s´hi va desenvolupar un creixent moviment d´apropiació i reformulació de la cultura de l´antic Egipte, estès per disciplines com l´arquitectura, l´escultura i les arts decoratives, però també la literatura de viatges. L´obertura del canal de Suez i l´estrena de l´òpera Aïda van esperonar aquest interès, que va cristal·litzar en la formulació de l´estil neoegipci, sorgit a redós dels corrents artístics historicistes propis de l´eclecticisme de finals del segle xix.

Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada

Dirección:
C Montcada, 12
Distrito:
Ciutat Vella
Barrio:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Ciudad:
Barcelona
Dónde
Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada
Cuándo
De 29/01/2021 a 15/06/2021

Teléfono

Tel.:
932562300

También puede interesarte...

Si quieres hacer alguna rectificación sobre esta actividad…háznosla llegar

Comparte