"Tàpies. La huella del Zen"

Volver

Arte. Una exposición centrada en el interés del artista por la obra de los monjes japoneses y del budismo zen.

"Tàpies. La huella del Zen" se centra en el interés de Tàpies por la obra de algunos monjes japoneses de los siglos XVIII y XIX que fueron transmisores de las enseñanzas del budismo zen, y que desarrollaron una actitud crítica y una voluntad de trastocar la escala de valores convencionales —incluidos los de la práctica artística—, como Hakuin, Sengai, Jiun, Tōrei o Rengetsu.

La exposición muestra cómo Tàpies integró en su lenguaje y en la tradición occidental que le era propia, muchas de las actitudes, imágenes y técnicas que estos artistas utilizaban. No se trata de un proceso de mímesis, sino de asimilación de una forma de trabajar, y también de una visión del mundo que la tradición japonesa ha sabido conservar en los templos y los jardines, los poemas y las caligrafías, las cerámicas y las pinturas.

Más información.

Horarios

Otros

Se celebra en:
Fundació Antoni Tàpies.
Organizado por:
Fundació Antoni Tàpies.

Exposició centrada en l’interès de Tàpies per l’obra d’alguns monjos japonesos dels segles XVIII i XIX que van ser transmissors dels ensenyaments del budisme zen, i que van desenvolupar una actitud crítica i una voluntat de trastocar l’escala de valors convencionals –inclosos els de la pràctica artística–, com ara Hakuin, Sengai, Jiun, Tōrei, Rengetsu.

L’exposició mostrarà com Tàpies va integrar al seu llenguatge, i a la tradició occidental que li era pròpia, moltes de les actituds, imatges i tècniques que aquests artistes utilitzaven. No es tracta d’un procés de mimesi, sinó d’assimilació d’una manera de treballar, i també d’una visió del món que la tradició japonesa ha sabut conservar en els temples i els jardins, els poemes i les cal·ligrafies, les ceràmiques i les pintures.

Aquesta influència es fa patent en obres de la dècada de 1970, i sobretot a partir de la de 1980, quan Tàpies va recuperar la pinzellada, que havia abandonat en el procés de les pintures matèriques, per associar-la a la inscripció, a l’escriptura, als ideogrames. A partir d’aquest moment, les seves pintures es van apropar més al dibuix i es van tornar menys murals. L‘exposició a la Fundació aplegarà una tria d’obres –entre pintures, ceràmiques i dibuixos, del fons de la col·lecció juntament amb préstecs nacionals i internacionals– que mostrarà com l’aproximació de Tàpies a l’art japonès hi va deixar empremta.

Fundació Antoni Tàpies

Dirección:
Carrer d'Aragó, 255
Distrito:
Eixample
Barrio:
la Dreta de l'Eixample
Ciudad:
Barcelona
Dónde
Fundació Antoni Tàpies
Cuándo
De 13/12/2023 a 23/06/2024

Teléfono

Tel.:
934870315
Fax:
934870009

También puede interesarte...

Si quieres hacer alguna rectificación sobre esta actividad…háznosla llegar