“Son. Huellas en las Valls d’Àneu. Una intervención de Oriol Vilapuig”

Volver

Reobertura dimecres 10 de juny.

Exposiciones. Una intervención que une las huellas de la naturaleza con las de la piedra esculpida por el ser humano.

Las Valls d’Àneu son el campo de acción de Oriol Vilapuig. Este territorio, de una potencialidad simbólica y de naturaleza desbordante, se abre punteado por numerosas iglesias románicas de Sant Pere de Burgal a Alós d’Isil (de sur a norte) y de Cervi a Son (de este a oeste).

En este territorio el artista inscribe un microrrelato a partir de la técnica del frottage, procedimiento que permite que las imágenes aparezcan por contacto y no por representación. Así da visibilidad a los bajorrelieves esculpidos en las pilas que contenían agua y aceite, y que podemos encontrar en las iglesias diseminados por el territorio. Estos contenedores de piedra, datados entre los siglos XI y XIII, contenían el agua bendita para el ritual del bautismo, así como el aceite para otros rituales religiosos y para iluminar las iglesias.

El artista abre este estudio en otros campos y experiencias vinculadas a las Valls d’Àneu: formas de la naturaleza, grietas, marcas ancestrales, suelos de guijarro, huellas de animal… Todas estas formas se presentan en un espacio construido especialmente para esta muestra dentro de las salas de románico, un habitáculo de 50 metros cuadrados donde las ochenta huellas que se recogen intentan suscitar la experiencia física y fenomenológica de estar rodeados de imágenes dentro de un espacio simbólico y significativo.

Traductor de google :

Horarios


Les Valls d'Àneu són el territori on es concentra el camp d'acció d´Oriol Vilapuig. Situades al nord de la comarca del Pallars Sobirà, aquestes valls, d´una potencialitat simbòlica i de natura desbordant, s'obren puntejades i cohesionades per múltiples esglésies romàniques, seguint dos eixos, de Sant Pere de Burgal a Alós d'Isil (de Sud a Nord) i l´altre de Cervi a Son (d'Est a Oest). Aquest és el territori on l'artista inscriu un micro relat a partir de la tècnica del frottage, un procediment que permet que les imatges apareguin per contacte, no per representació, donant així visibilitat als baixos relleus esculpits a les piques que contenien aigua i oli, i que podem trobar en les esglésies disseminades pel territori. Aquests contenidors de pedra, datats entre el segles XI i XIII, contenien l´aigua beneïda per al ritual del baptisme així com l´oli per altres rituals religiosos i per il·luminar les esglésies.

Aquest estudi inicial de l´imaginari centrat en les piques baptismals i d'oli, una tipologia pròpia de la zona, l'artista l'obre posteriorment a altres camps i experiències, totes vinculades al territori de les Valls d´Àneu. Formes de la natura, esquerdes, marques ancestrals, terres de còdols, petjades d'animal que ens porten a contextualitzar i obrir el seu camp interpretatiu, sempre seguint amb la tècnica del frottage. Totes aquestes formes són presentades en un espai construït especialment per a aquesta mostra dins les sales de romànic, un habitacle de cinquanta metres quadrats on les vuitanta empremtes que aquí es recullen intenten suscitar l'experiència física i fenomenològica d'estar envoltats d'imatges dins un espai simbòlic i significatiu. Aquesta intervenció dialoga amb un muntatge visual d'imatges projectades procedents d'arxius i publicacions d'àmbits diversos, un atles visual inabordable que dilueix o reforça això que passa "entre imatges", i es complementa amb una publicació especial que recull totes les imatges.

Son. Empremtes a les Valls d'Àneu forma part dels projectes que porta a terme el Museu Nacional per establir ponts entre la societat, el present i les obres que atresora el museu, convidant artistes contemporanis a dialogar amb la col·lecció.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Dirección:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
Distrito:
Sants-Montjuïc
Barrio:
El Poble-sec
Código postal:
08004
Población:
Barcelona
Dónde
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Cuándo
Del 12/03/2020 al 31/12/2020.

Teléfono

Información:
936220376
Tel.:
936220360 Oficines
Tel.:
936220375 Reserves de visites en grup
Fax:
936220374

Me gusta 128

También puede interesarte...

Si quieres hacer alguna rectificación sobre esta actividad…háznosla llegar

Comparte