‘Sants, escenario literario’

Volver

Literatura. Un ciclo de paseos literarios gratuitos y presentaciones de libros con Sants como protagonista.

Del 20 de febrero al 23 de abril tiene lugar la segunda edición del ciclo Sants, escenario literario.

Los autores y las autoras de los libros serán los maestros de ceremonias que nos guiarán por las calles y plazas del barrio, telón de fondo de las novelas.

Paseos comentados:

 • Sábado 24 de febrero, 11 h: Sidonie tiene más de un amante, de Àngel Casas, a cargo de Rafel Casas.
 • Sábado 9 de marzo, 16 h: Els vincles audaços, de Iván Miró.
 • Sábado 16 de marzo, 11 h: Entre xemeneies i telers, de Carolina Orgillés.
 • Sábado 6 de abril, 11 h: Un seient a la llotja, de Marcel Fité.
 • Sábado 20 de abril, 11 h: Mercè, de Anna Antoñico i Muntal.

Los paseos comentados son gratuitos, pero requieren inscripción previa.

Presentaciones de libros:

 • Viernes 12 de abril, 19 h: Matriu, de Núria Queraltó.
 • Martes 16 de abril, 19 h: Tàndem, de Maria Barbal.
 • Miércoles 17 de abril, 19 h: Sota la mar salada, de Sergi Caparrós.
 • Fecha pendiente de confirmación: Cendres del passat, de Rafel Casas.

Consulta el programa detallado.

Després de l’èxit de l’estrena de l’any passat, engeguem la segona edició de «Sants, escenari literari», un cicle de passejades literàries i presentacions de llibres que tenen a Sants com a protagonista i als autors i autores que signen els títols com a mestres de cerimònies que ens guien pels carrers i places del barri que són el teló de fons de les novel·les.

Sovint la literatura ha passat de llarg del nostre barri, amagada, molts cops, per la centralitat mediàtica de Barcelona. Gràcies a aquests autors i autores, sentirem el batec dels telers, les històries que atresoren les façanes, i la veu silenciada dels carrers que trepitgem cada dia. Uns escenaris que no només són el decorat literari de les obres, sinó que prenen vida i acompanyen els personatges amb els seus afanys, pors, conflictes, decisions vitals…


PROGRAMA

Inauguració

Taula rodona d’autors i autores

20 de febrer, 18h

Obrim el cicle amb una taula rodona on conversarem amb autors i autores de novel·les que tenen Sants com a escenari de les seves trames. Descobrirem quins són els espais i les temàtiques que han inspirat les seves creacions i debatrem sobre si Sants és un bon escenari literari.

Amb Marcel Fité i Argerich (autor de «Un seient a la llotja»), Núria Queraltó (autora de «Matriu»), Sergi Caparrós (autor de «Sota la mar salada» i co-organitzador de «Sants, escenari literari»), Rafel Casas (autor de «Cendres del Passat» i co-organitzador de «Sants, escenari literari»). Modera: Sants 3 Ràdio.

Lloc: Biblioteca Vapor Vell. Accés lliure


Passejades comentades

 • «Sidonie té més d’un amant» d’Àngel Casas

Dissabte 24 de febrer, 11h

A càrrec de Rafel Casas

Sidonie, la cançó que cantava Brigitte Bardot, marca el despertar sexual de Max Morrison, un fotògraf de fama mundial. De la seva mà, redescobrirem, amb una veu ara delirant, ara descriptiva, l’etapa franquista i la següent. Els carrers de Sants són l’escenari de fons d’una joventut de la que acaba fugint. Podrà la Barcelona postolímpica pair el desconegut i insospitat Sants que mostren les fotografies?

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca. Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat]

 • «Els vincles audaços» d’Iván Miró

Dissabte 9 de març, 16h

Una novel·la on la realitat sociopolítica recent dialoga amb el convuls període de l’obrerisme i el pistolerisme d’entre 1917 i 1923. Ambientada a Sants, s’hi descobreix la trajectòria d’en Francesc Comas i Pagès, en Paronas, el jove vidrier anarcosindicalista de la Bordeta, deixeble de Peiró i de Seguí, que visqué «els anys del somni revolucionari dels humils» en una ciutat esqueixada per la lluita de classes, les epidèmies o la carestia.

Ivan Miró (Barcelona, 1975). Sociòleg i activista santsenc. Soci de La Ciutat Invisible, ha publicat assaigs sobre cooperativisme, ciutats i història obrera.

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca. Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat]

 • «Entre xemeneies i telers» de Carolina Orgillés

Dissabte 16 de març, 11h

En una Barcelona industrial on les xemeneies de les fàbriques tèxtils ennuvolen el cel i empudeguen l’aire, coneixerem les vicissituds d’unes famílies cadascuna de les quals, amb circumstàncies diferents, s’enfronta amb coratge i resignació a lluitar per aconseguir sobreviure a una època turbulenta i difícil.

Carolina Orgillés i Llamas (Barcelona 1950). L’any 2018 va escriure la seva primera novel·la “Una nova vida” i ha editat, juntament amb altres companyes, diversos llibres de contes i poesies.

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca. Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat]

 • «Un seient a la Llotja» de Marcel Fité

Dissabte 6 d’abril, 11h

La Clàudia és una dona del barri que lluita per ser ella mateixa. Dona, gitana i ex-prostituta, acabarà investigant el que li ha passat a una coneguda. Poc a poc anirà prenent consciència de la seva història personal i col·lectiva, oferint-nos mostres del que queda de la seva llengua sense trencar amb la seva comunitat.

Marcel Fité (Coll de Nargó, 1949). Veí de Sants des de fa més de 50 anys. És llicenciat en Filologia Catalana i catedràtic de Llengua i Literatura. Escriptor, lingüista i pedagog, és autor de diverses obres

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca. Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat]

 • «Mercè» d’Anna Antoñico i Muntal

Dissabte 20 d’abril, 11h

La Mercè, una nena orfe nascuda a principis del segle XX, viu amb emoció el dia que un matrimoni visita l’hospici on viu i la trien com a filla. A partir d’aquell moment es convertirà en testimoni dels fets més esgarrifosos dels darrers anys: les dues guerres mundials, la guerra civil espanyola, la postguerra i la llarga nit del franquisme.

Anna Antoñico (Barcelona, 1951) ha conduït la seva passió per la comunicació cap al periodisme radiofònic i al doblatge. Actualment és guionista i locutora del programa Sants Fronteres a Sants 3 ràdio. A més, retransmet diverses activitats i successos pels carrers del barri de Sants durant la Festa Major. Mercè (Ediciones Oblicuas, 2020), és la seva primera novel·la publicada.

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca. Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat]


Presentacions de llibres

 • «Matriu» de Núria Queraltó. NOVETAT EDITORIAL!

Divendres 12 d’abril, 19h

La Marina té set anys i pateix visions nocturnes. Un home vestit de negre, amb un barret de copa, li desvetlla el son. Què vol, d’ella? Qui és aquest fantasma? Dues generacions abans, la Victòria i la Sara compten fidelment l’una amb l’altra i enfronten el menyspreu d’una època que nega la llibertat de les dones. Quina relació hi ha, entre l’itinerari d’aquestes dones i les visions de la Marina? «Matriu» és la història de tres generacions de dones amb un secret familiar, un recorregut per espais matriu on ens podem reconèixer.

Núria Queraltó Villar (Barcelona, 1964) Treballadora Social i veïna de Sants. Té publicats dos llibres de poesia: “Mirada d’haikú” (Témenos, 2013) i “Amb remor de vent” (Voliana Edicions, 2015). “Matriu” (Voliana, 2024) és la seva segona novel•la.

Lloc: Barra Llibre · c/ Riego, 139. Accés lliure · aforament limitat

 • «Cendres del passat» de Rafel Casas

Data pendent de confirmació

Una novel·la que neix sobre les cendres del nostre passat i es despentina amb la força del vent del nostre futur. Ambientada a Cerdanya, Sants i el Rosselló té la pulsió universal de les passions humanes. Un escenari on el fum de les fàbriques i les cendres del passat omplen de flames el present.

Rafel Casas (Barcelona, 1960). Mestre i escriptor de poesia, novel·la i relats amb els quals ha guanyat diversos premis.

Lloc: Biblioteca de Can Batlló. Accés lliure · aforament limitat

 • «Tàndem» de Maria Barbal

Dimarts 16 d’abril, 19h

Una parella es coneix al barri de Sants, on viuen tots dos, quan ambdós ja són grans i cadascú ha viscut gran part de la seva vida. Descobreixen la llibertat del present, el dret a canviar, i això els farà deixar de banda la rutina que els té fermats a un passat que no els satisfà. Pedalaran junts formant un tàndem?

Maria Barbal Farré (Tremp,1949). Llicenciada en Filologia Romànica. Publica la seva primera novel·la el 1985, “Pedra de tartera”, i la darrera, “Al llac” el 2022, totes dues amb el Pallars per escenari. Amb més d’una vintena de llibres publicats, sobretot de narrativa i contes.

Lloc: La Conxita · c/ Vallespir, 59

Accés lliure · aforament limitat

 • «Sota la mar salada» de Sergi Caparrós

Dimecres 17 d’abril, 19h

Una immersió dràstica cap a les profunditats d’una història familiar tèrbola, marcada per l’amor, la traïció i la venjança, relacionada amb el tètric submón del tràfic d’antiguitats. Una novel·la de suspens que transita entre les aigües braves de l’Empordà i els contrastos de la Barcelona prerepublicana de 1929.

Sergi Caparrós (Barcelona, 1985). Escriptor, mestre i músic. Sota la mar salada (Rosa dels vents, 2022) és la seva òpera prima.

Lloc: Barra Llibre · c/ Riego, 139. Accés lliure · aforament limitat

La Lleialtat Santsenca

Dirección:
Carrer d'Olzinelles, 31
Distrito:
Sants-Montjuïc
Barrio:
Sants
Ciudad:
Barcelona
Dónde
La Lleialtat Santsenca
Cuándo
De 20/02/2024 a 23/04/2024

Teléfono

Tel.:
934097231

También puede interesarte...

Si quieres hacer alguna rectificación sobre esta actividad…háznosla llegar