"América Sánchez. Clásico, moderno, jazz y tropical"

Volver

A la Sala 3

Exposiciones. El Palau Robert presenta un recorrido por la trayectoria del diseñador gráfico América Sánchez.

América Sánchez es una figura clave para entender el diseño en nuestro territorio y la construcción de la imagen de Barcelona; sus diseños forman parte de la ciudad y algunos ya se han convertido en icónicos.

La muestra, organizada por la Dirección General de Difusión de la Generalitat de Catalunya y el Archivo Lafuente de Santander, da a conocer por primera vez el fondo de este archivo en la ciudad donde se creó.

Con más de 600 piezas, incluye más de 260 originales producidos para empresas e instituciones como Eina, Vinçon, el Ayuntamiento de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Candidatura del Juegos Olímpicos de 1992, Vieta, Ajoblanco o Moritz; una treintena de fotomontajes de la serie “Iconografía moderna”; 22 composiciones de la serie “Polaroid SX-70”; una veintena de dibujos Trochi Mochi y cerca de ochenta diapositivas publicadas en el libro Barcelona gráficas.

También se incluyen 320 publicaciones, medio centenar de carteles de la Biblioteca de Cataluña, algunas piezas de otras colecciones y reproducciones de sus trabajos.

Traductor de google :

Horarios


El Palau Robert explica en una exposició la llarga i fecunda trajectòria del dissenyador gràfic America Sanchez, amb un estil eclèctic i inclassificable, i vinculat des de fa més de 50 anys a Barcelona. Un recorregut a partir del fons de l'Archivo Lafuente de Santander, complementat amb obres de col·leccions catalanes i reproduccions facsímils d'alguns treballs.

El títol de l'exposició és el mateix d'una conferència que l'artista va pronunciar en 2010 en la qual parlava del seu treball. America Sanchez va afirmar, en aquesta intervenció, que el seu estil estava compost per una barreja de quatre conceptes aplicats: clàssic, perquè és necessari recórrer a la història i mirar els mestres; modern, perquè l'estudi de la trajectòria de les escoles suïsses i alemanyes és fonamental per expressar-se a través del disseny gràfic; jazz, perquè es necessita l'ús de la improvisació, la llibertat i el personal, per donar la volta a un treball rígid i així poder expressar-se; i, tropical, perquè en els seus treballs també intervé el casual, la bogeria i el disbarat.

La proposta expositiva dedicada al dissenyador al Palau Robert dona a conèixer per primera vegada els fons –juntament amb altres materials gràfics, provinents d'altres institucions i col·leccions catalanes–, a la ciutat on es van crear, a la ciutat que va fer possible el desenvolupament del seu potencial, i a la qual està molt unit. Juan Carlos Pérez Sánchez, que anys després passaria a ser America Sanchez –en homenatge a la seva mare–, és una figura clau per entendre el disseny al nostre país, però sobretot és una figura que ha contribuït de manera determinant a construir la imatge de Barcelona, pel que fa a la comunicació gràfica en la ciutat i de la ciutat.

L'exposició s'estructura en els àmbits següents: De Buenos Aires a Barcelona, ​​Viatge a la utopia, El boom del disseny, Disseny de marca, Estratègies gràfiques, Artista i Col·leccionar coses. Els set àmbits presenten una obra absolutament polièdrica i en ocasions molt difícil de classificar. Es tracta de generar un recorregut per set estades que transmeten el mateix nombre d'assumptes de l'artista i que, d'alguna manera, introdueixen l'espectador en un món creatiu ric i complex, però amb el qual han conviscut. És com una immersió en el millor de la ciutat, en el qual ha significat Barcelona per a diverses generacions. Es presenten imatges relacionades amb Ajoblanco, amb Vinçon, amb KGB, amb el Viatge a Ítaca, de Lluís Llach, amb Maria del Mar Bonet... Però també amb Pirelli, amb Vieta, amb Yanco, amb les Olimpíades del 92. També cal destacar la seva tasca en la senyalística, a partir d'un estil cal·ligràfic inconfusible, en dissenys com el que va fer per a l'Hotel Casa Camper (2005). Tampoc no podem oblidar la reivindicació que ha fet de la gràfica popular anònima en projectes que ha comissariat com "Tresors gràfics" (1998) o "Tutti Frutti" (2007).

Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya

Dirección:
Pg Gràcia, 107
Distrito:
Eixample
Barrio:
La Dreta de Eixample
Código postal:
08008
Población:
Barcelona
Dónde
Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
Cuándo
Del 23/10/2019 al 23/02/2020.

Teléfono

#:
932388091
Fax:
932334010

Me gusta 74

También puede interesarte...

Si quieres hacer alguna rectificación sobre esta actividad…háznosla llegar

Comparte