Festes de Sant Medir: Dates

Volver

LA LLEGENDA DE SANT MEDIR

El bon pagès Medir visqué vora l’any 303, durant el domini romà de Dioclecià, qui va dirigir una persecució brutal sobre els cristians. Un d’ells, el Bisbe Sever, va decidir fugir cap de Barcelona en sentir-se en perill i, perseguit constantment pels romans, va emprendre un romiatge cap a Sant Cugat, on es trobà al pagès Medir plantant faves.El Bisbe li explicà el motiu de la seva fugida i, decidit a morir per la fe de Jesucrist, li demanà que si algú preguntés per ell, respongués amb la veritat. Que digués que, mentre ell sembrava les faves, el Bisbe havia passat per aquell indret i de ben segur el trobarien pocs metres més avall. Un cop hagués marxat el Bisbe, les faves començaren a créixer i florir de manera miraculosa.Poc després, els perseguidors romans passaren i li preguntaren al pagès, però no es cregueren la seva història i, sentint-se enganyats, tornaren en busca de Medir, un cop hagueren capturat al Bisbe, i els empresonaren i martiritzaren fins la mort.

ORÍGENS DEL ROMIATGE

Segons la tradició, el 1830 Josep Vidal i Granés, forner i veí de Gràcia, va iniciar la romeria a l’ermita de Sant Medir des de casa seva, a la cantonada del carrer Gran amb Sant Marc, a la banda de mar, on també hi tenia el forn, com a compliment de la prometença que havia fet al sant d’anar-hi si el guaria d’una malaltia que patia. Per fer ben visible el sentit de l’acte, va anar muntat en una mula o cavall, es va fer acompanyar musicalment d’un sac de gemecs i tamborino i es va dedicar a repartir dolços durant el seu trajecte per la vila. Aquest és l’origen mitològic de la festa, perpetuat i transmès durant dècades i dècades sense màcula de dubtes. Però això és només l’inici d’una gran investigació, de la que us donem més detalls més endavant.

L’ACTUALITAT

Actualment, 22 colles participen activament en la Festa de Sant Medir el dia 3 de març als barris de Barcelona, Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i La Bordeta. La festa s’inicia de bon matí amb la formació de les diferents colles en els seus locals socials per començar les cercaviles pels diversos barris. Al migdia, les colles participen de l’aplec a l’Ermita de Sant Medir, al bell mig de Collserola, juntament amb els ciutadans de Sant Cugat. Al capvespre, totes les colles juntes desfilen pel carrer Gran de Gràcia fins als Jardinets llençant tones i tones de caramels.Des de fa bastants anys, el diumenge després del 3 de març les colles tornen a celebrar la festa al voltant de la Parròquia de Sant Medir al barri de La Bordeta.

Programa 2025

Otros

Se celebra en:
Federació de Colles Sant Medir.

Activitats als barris de Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i La Bordeta

Ciudad:
Barcelona
Dónde
Activitats als barris de Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i La Bordeta
Cuándo
03/03/2025

Teléfono

Tel.:
934593080

También puede interesarte...