«Chris Ware. Dibujar es pensar»

Volver

Cómic. Un recorrido cronológico por la obra de Ware a través de piezas originales, animaciones, objetos y esculturas.

Chris Ware (Omaha, Nebraska, 1967) dibuja desde pequeño o, como él mismo dice, escribe con viñetas. Ware ha experimentado e innovado con el lenguaje y la narrativa del cómic durante toda su vida: desde los cuadernos de dibujo, pasando por las icónicas portadas de la revista The New Yorker, hasta sus tres obras esenciales: Jimmy Corrigan, Building Stories y Rusty Brown.

« Chris Ware. Dibujar es pensar» nos acerca al universo creativo de un artista emotivo, artesano y minucioso, influido por los orígenes del cómic, la música ‘ragtime’ y la arquitectura, que ha narrado de forma brillante las emociones humanas, el racismo, el consumismo o los efectos de la política en la vida cotidiana. Según Ware, «dibujar es pensar», porque el dibujo nos conecta con el pensamiento y la memoria.

La exposición finaliza con un espacio de creación colectiva que se inspira en una de las obras más icónicas de Chris Ware, Building Stories, y traslada la historia a Barcelona. Una retícula gigante de viñetas en blanco cubre las paredes. Cualquier persona puede dibujar acciones, recuerdos, sueños o detalles y participar en la construcción de una historia basada en las técnicas de Ware.

Más información.

Horarios

Otros

Se celebra en:
Sala d'Exposicions.

Aquesta exposició convida a recórrer cronològicament l’obra d’aquest mestre de la historieta de la mà d’una àmplia selecció d’obra original, animacions, objectes i peces escultòriques, posant el focus en la seva invenció de llenguatge.

Cal·lígraf de la vinyeta. Artesà d’ambició catedralícia. Poeta de la solitud contemporània. Cronista del present fracturat de la societat nord-americana. Infatigable renovador de formes. Agosarat explorador de la memòria personal i col·lectiva. Arquitecte de la musicalitat gràfica. Apassionat coneixedor enciclopèdic dels orígens de la historieta. Formalista dotat d’una aclaparadora mirada empàtica. Orfebre del temps narratiu. Dissenyador de corrents de consciència. Mestre de l’ slapstick existencial. Esteta d’allò inefable. Tradicionalista postmodern. Arqueòleg de temps perduts. Gramàtic de llenguatges futurs. Constructor d’inabastables laberints narratius. Subministrador constant d’obres mestres. Chris Ware és un artista que, definitivament, ha marcat un punt i apart en l’evolució del mitjà on ha desenvolupat la seva obra: una historieta que, en les seves mans, ha experimentat un salt radical que no pocs analistes han comparat amb el que va experimentar l’expressió literària de la mà del James Joyce d’ Ulisses.

Nascut a Omaha (Nebraska), format com a artista a Texas i resident a Chicago –de manera significativa, la ciutat on el còmic nord-americà va començar a reivindicar el seu potencial per l’expressió adulta i la narrativa complexa a principis del segle XX–, Chris Ware es va donar a conèixer a començaments dels anys noranta a través de la seva pròpia revista Acme Novelty Library. Jimmy Corrigan (2000), la seva multipremiada primera obra de llarg alè, convertia l’experiència de l’abandonament en clau d’una saga familiar que s’estenia entre l’Exposició Universal de Chicago del 1893 i el present. La caixa Fabricando historias (2012) seguia les trajectòries vitals dels habitants d’un vell edifici construint una complexa narrativa sense un ordre de lectura marcat. A Rusty Brown (2019), obra encara en procés, Ware utilitza l’estructura fractal dels floquets de neu per posar en relació una heterogènia nòmina de personatges marcats per la pèrdua, la malenconia i el fracàs vital en els paisatges de Nebraska.

Aquesta exposició convida a recórrer cronològicament l’obra d’aquest mestre de la historieta de la mà d’una àmplia selecció d’obra original, animacions, objectes i peces escultòriques, posant el focus en la seva invenció de llenguatge. El seu gust pel ragtime i les arquitectures carregades de memòria, les seves influències, els vessants més polítics i incòmodes del seu discurs, l’anàlisi minuciosa dels seus recursos expressius i una atenta mirada al seu geni narratiu de la mà de l’escriptora Zadie Smith conformen alguns punts essencials d’aquest viatge a l’univers interior d’un veritable clàssic contemporani.


Un projecte original de Chris Ware amb la participació de la Galerie Martel

Comissari de l’adaptació al CCCB: Jordi Costa

Una coproducció del CCCB i FICOMIC

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions

Dirección:
Carrer de Montalegre, 5
Distrito:
Ciutat Vella
Barrio:
el Raval
Ciudad:
Barcelona
Dónde
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions
Cuándo
De 03/04/2025 a 09/11/2025

Teléfono

Tel.:
933064100

También puede interesarte...