‘Son. Imprints and figurations in Valls d’Àneu. An intervention by Oriol Vilapuig’

Back

Reobertura dimecres 10 de juny.

Exhibitions. An intervention bringing together the imprints of nature and stone sculpted by people.

The Àneu valleys are where Oriol Vilapuig pursues his work. This area in the Pyrenees, with its iconic power and abundant nature, is dotted with numerous Romanesque churches from Sant Pere de Burgal to Alós d’Isil (south to north) and from Cervi to Son (east to west).

It is in this territory that the artist creates a micronarrative based on the rubbing technique known as frottage, whereby images appear through contact rather than representation. This gives visibility to the sculpted relief of basins that contain oil and water, and which we can find in the churches scattered around the territory. These stone containers, dating from the 11th to the 13th century, contain water blessed by the baptismal ritual, as well as oil from other religious rituals to light up the churches.

The artist opens this study up to other fields and experiences linked to the Valls d’Àneu: forms of nature, cracks, ancestral marques, pebble floors, animal footprints etc. All these forms are presented in a space built specially for this display within the Romanesque halls, a room of 50 square metres where the eighty prints housed there try to breathe life into the physical and phenomenological experience of being surrounded by images in a symbolic and significant space.

Traductor de google :

Schedule

Others

Se celebra a:
Museu Nacional d'Art de Catalunya.


Les Valls d'Àneu són el territori on es concentra el camp d'acció d´Oriol Vilapuig. Situades al nord de la comarca del Pallars Sobirà, aquestes valls, d´una potencialitat simbòlica i de natura desbordant, s'obren puntejades i cohesionades per múltiples esglésies romàniques, seguint dos eixos, de Sant Pere de Burgal a Alós d'Isil (de Sud a Nord) i l´altre de Cervi a Son (d'Est a Oest). Aquest és el territori on l'artista inscriu un micro relat a partir de la tècnica del frottage, un procediment que permet que les imatges apareguin per contacte, no per representació, donant així visibilitat als baixos relleus esculpits a les piques que contenien aigua i oli, i que podem trobar en les esglésies disseminades pel territori. Aquests contenidors de pedra, datats entre el segles XI i XIII, contenien l´aigua beneïda per al ritual del baptisme així com l´oli per altres rituals religiosos i per il·luminar les esglésies.

Aquest estudi inicial de l´imaginari centrat en les piques baptismals i d'oli, una tipologia pròpia de la zona, l'artista l'obre posteriorment a altres camps i experiències, totes vinculades al territori de les Valls d´Àneu. Formes de la natura, esquerdes, marques ancestrals, terres de còdols, petjades d'animal que ens porten a contextualitzar i obrir el seu camp interpretatiu, sempre seguint amb la tècnica del frottage. Totes aquestes formes són presentades en un espai construït especialment per a aquesta mostra dins les sales de romànic, un habitacle de cinquanta metres quadrats on les vuitanta empremtes que aquí es recullen intenten suscitar l'experiència física i fenomenològica d'estar envoltats d'imatges dins un espai simbòlic i significatiu. Aquesta intervenció dialoga amb un muntatge visual d'imatges projectades procedents d'arxius i publicacions d'àmbits diversos, un atles visual inabordable que dilueix o reforça això que passa "entre imatges", i es complementa amb una publicació especial que recull totes les imatges.

Son. Empremtes a les Valls d'Àneu forma part dels projectes que porta a terme el Museu Nacional per establir ponts entre la societat, el present i les obres que atresora el museu, convidant artistes contemporanis a dialogar amb la col·lecció.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Address:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
District:
Sants-Montjuïc
Area:
El Poble-sec
Post Code:
08004
City:
Barcelona
Where
Museu Nacional d'Art de Catalunya
When
From 12/03/2020 to 31/12/2020.

Phone number

Information:
936220376
Tel.:
936220360 Oficines
Tel.:
936220375 Reserves de visites en grup
Fax:
936220374

I like 127

You may also be interested in...

If you would like to make a correction related to this activity...let us know

Share