Itinerari urbà 'La Barceloneta barroca (1753-1836)'

Back

L'activitat només es fa sota demanda.

l barri de la Barceloneta fou creat extramurs de la ciutat sobre els terrenys recuperats al mar al voltant de l’illa de Maians, dissenyat per enginyers militars amb la intenció d’allotjar la creixent població barcelonina i instal·lar-hi activitats relacionades amb el port i el ram de la guerra. En aquest itinerari veurem com el disseny del barri constitueix encara avui un excel·lent exemple de l’urbanisme barroc acadèmicdegut a la uniformitat dels seus carrers, habitatges i illes de cases i a l’afany de magnificència mitjançant el joc d‘espais lliures i de les perspectives.

El recorregut ofereix una visió del naixement i l'evolució del barri de la Barceloneta, amb l’objectiu d’explicar com és aquest barri de nova planta que neix fora de les muralles molt vinculat a l’expansió mercantil.

Per fer-ho, els diferents indrets que visitarem són:

  • La façana marítima del port del segle XVIII i la torre del rellotge: el paper del port en l’economia de la ciutat i la seva evolució.
  • L’urbanisme barroc a partir de la Casa de la Barceloneta, una vivenda clàssica del barri i característica del seu traçat urbanístic; i de les pudes, les tabernes marineres, l’origen i pervivència de la seva funció gastronòmica i els magatzem del port.
  • L’Església de Sant Miquel del Port: arquitectura Barroca, gremis i confraries del mar.
  • La vida quotidiana al barri: els espais públics de l’època barroca com la plaça del mercat i les zones de subministrament i serveis.
  • La indústria incipient
  • Les antigues casernes militars
  • Els espais d’oci del barri, al carrer Ginebra.

Schedule

Museu d'Història de Catalunya

Address:
Plaça de Pau Vila, 3
District:
Ciutat Vella
Neighborhood:
la Barceloneta
City:
Barcelona
Where
Museu d'Història de Catalunya
When
Permanent event

Phone number

Reservations:
93 225 42 44 de dilluns a dijous de 9.30 a 14h i de 15 a 17.30h i els divendres de les 9.30h a les 14h

You may also be interested in...