‘Punctum. Primavera Fotogràfica 1982-2004’

Back

A la Sala 63 d'Art Modern

Photography. An exhibition on the legacy of this competition 20 years after its final edition.

Primavera Fotogràfica was a biennial competition, an initiative set up by a group of photographers, galleries and cultural centres in Barcelona to promote photography as a means of expression. It was the first step towards achieving the cultural normalisation of photography.

A generation of young photographers saw an opportunity to promote photography beyond the realms of photojournalism and to address the problem faced by the sector which was not included in The Congress of Catalan Culture of 1977. It was modelled on the Venezia - La fotografia festival (1979) and the Mois de la Photo à Paris (1980). The Jornades Catalanes de Fotografia took place in 1980 and their conclusions set the course for this competition.

Over the course of twelve editions, the competition left an immense documentary legacy which had to be shown due to the huge success it achieved in terms of the participation of public institutions, private entities, galleries and art schools from across Catalonia.

Schedule

La Primavera Fotogràfica va ser un certamen de caràcter biennal, iniciativa d’un grup de fotògrafs, galeries i centres culturals barcelonins per promoure la fotografia com a mitjà d’expressió. Era el primer pas per assolir una normalització cultural de la fotografia. Des de mitjan dels anys setanta i fins als primers anys vuitanta, va créixer l’interès per la fotografia, i a Barcelona es van crear algunes galeries de vida efímera. Una jove generació de fotògrafs va veure l’oportunitat de reivindicar la fotografia més enllà del fotoperiodisme i abordar la problemàtica del sector que no havia estat present al Congrés de Cultura Catalana del 1977. El seu model era el festival Venezia - La fotografia (1979) i el Mois de la Photo à Paris (1980). Es van crear les Jornades Catalanes de Fotografia (1980) i les seves conclusions van marcar el camí cap a aquest certamen. La possibilitat d’acollir la col·lecció de Sam Wagstaff a la Fundació Joan Miró en el marc de la primera edició va donar un to internacional al festival des de bon inici, que es va expandir per tot Catalunya, i el Departament de Cultura de la Generalitat va liderar la iniciativa. Han passat 42 anys des de la seva creació i 20 des de la seva desaparició, però el seu llegat documental és immens i calia mostrar-lo pel gran èxit de participació que va assolir de les institucions públiques, entitats privades, galeries i escoles d’art d’arreu de Catalunya al llarg de les seves dotze edicions.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Address:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
District:
Sants-Montjuïc
Neighborhood:
el Poble-sec
City:
Barcelona
Where
Museu Nacional d'Art de Catalunya
When
From 08/05/2024 to 30/06/2024

Phone number

Information:
936220376
Tel.:
936220360
Tel.:
936220375
Fax:
936220374

You may also be interested in...

If you would like to make a correction related to this activity...let us know