Exhibition: ‘For freedom in education. Schooling in Barcelona. 1908–1979’

Back

A journey through the political history of education in Barcelona and Catalonia, starting from the City Council’s Extraordinary Culture Budget of 1908.

In 1908, Barcelona City Council approved the Extraordinary Culture Budget. This was a plan to overhaul schools in the city, with a focus on high-quality, public, free, secular, mixed-gender education in Catalan. The project was inspired by experiences of educational transformation around the world at the turn of the century.

Due to the rigidness of the most conservative Catalan nationalist sectors, Lerroux’s radicals and Catholic groups, the project failed, but it went down in history as a point of reference for subsequent movements that have fought for freedom in education. To trace the evolution of education proposals over time is to outline a key dimension of political debate in contemporary Catalonia, and that is precisely what this exhibition aims to do.

The debate is still ongoing today. What kind of educational model do we need? Before thinking about what should be done, it is first helpful to take stock of what has been done.

Traductor de google :

Schedule

L’any 1908, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pressupost Extraordinari de Cultura. Es tractava d’un pla per a la reforma integral de l’educació a la ciutat que posava l’èmfasi en un ensenyament de qualitat, públic, gratuït, en català, amb nens i nenes compartint les aules i laic. El projecte s’inspirava en les experiències de renovació pedagògica d’arreu del món a tombant de segle.

Degut a la intransigència dels sectors catalanistes més conservadors, els radicals de Lerroux i els grups catòlics, el projecte va fracassar, però es va convertir en una fita que restaria com a referent per als moviments que han lluitat per una educació en llibertat. Resseguir l’evolució de les propostes educatives al llarg del temps és dibuixar una dimensió clau del debat polític a la Catalunya contemporània, i això és el que fa aquesta exposició.

El debat encara avui és ben viu. Quin és el model escolar que necessitem? Val la pena fer balanç del que hem fet per reorientar el que volem fer!

El Born Centre de Cultura i Memòria

Address:
Plaça Comercial, 12
District:
Ciutat Vella
Neighborhood:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
City:
Barcelona
Where
El Born Centre de Cultura i Memòria
When
From 09/04/2021 to 27/03/2022

Phone number

Information:
932566851
Reservations:
932566850

Website

Web venda d'entrades:
https://elbornculturaimemoria.barcelona.cat

You may also be interested in...

If you would like to make a correction related to this activity...let us know

Share