Exposició 'Memòries de la Pandèmia. Només ens en sortirem juntes'

Back

Memòries de la pandèmia. Només ens en sortirem juntes" és una exposició que parla del passat i del futur. La memòria es construeix des del present mirant al passat i pensant en el futur. L’exposició és, doncs, un lloc de trobada d’aquest present en construcció. Les memòries de la pandèmia ens parlen d’allò que va passar, que va poder passar, que volíem que passés i, també, d’allò que no ens van deixar que esdevingués part de l’anomenada nova normalitat. Les memòries de la pandèmia com a ocasió de repensar el futur, des d’un moment en què es va aturar el temps i es van capgirar les prioritats i agendes del dia a dia. Què n’hem après, què en farem en futures crisis i quins altres mons vam albirar, i acabar perdent? L’exposició recull memòries, corals i plurals, de la ciutadania de Barcelona, i de tothom qui vulgui compartir-ne les pròpies a qualsevol de les dues seus.Aquesta projecte dedicat a les memòries de la pandèmia incorpora al seu títol l’expressió “Només ens en sortirem juntes”. Més que una declaració, que un desig, és un dels resultats de la fase de recerca del projecte. Hi ha la consciència que necessitem actuar conjuntament per poder fer front i buscar superar el gran desafiament que va suposar, i suposa, la pandèmia. En resum, d’articular respostes col·lectives, des de la ciència, la comunitat i els poders públics, per fer front als grans reptes del segle: l’emergència climàtica i la justícia social, especialment en allò relatiu a la turistificació, els drets socials, el creixement sostenible, l’accés a l’habitatge i la reducció de les desigualtats.

Mentre no podíem sortir de casa, els balcons es van omplir d’arcs de Sant Martí amb un missatge: «Tot anirà bé». Era un missatge d’esperança, però en cap cas una certesa de base empírica, tot i que hi ha coses que van anar, efectivament, millor que de costum, i d’altres que semblava que s’havien de quedar i van ser tan sols un parèntesi.

Es tracta, doncs, d’actuar, per prevenir i per donar resposta, a tot allò que la pandèmia va dur, i que va fer més visible: no només la salut, sinó també les desigualtats o el medi ambient. Els testimonis d’aquesta pandèmia ens mostren que sí, que tot pot anar bé, però que de debò només ens en sortirem juntes. La pandèmia ha aguditzat molts dels mals de les nostres societats, però també ha estat un exemple d’articulació de respostes col·lectives i de la responsabilitat cap a, i des de, la comunitat, tothom des de les seves possibilitats. I és aquest el gran, vell, aprenentatge.

VISITES MEDIADES

Programa de visites amb els comissaris de l’exposició João França i Jordi Mir Garcia i amb una persona convidada que aportarà coneixements i reflexions complementàries a la mostra.

Activitat gratuïta amb reserva prèvia en el següent enllaç.

  • 25 de març a les 12:00h amb Jordi Serra Cobo, eco-epidemiòleg, professor de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona.

IMAGINARIS DE LA PANDÈMIA: MIRADES DE JOVES I INFANTS

Com a complement a l'exposició, presentem una perspectiva espontània i colpidora sobre diversos conceptes relacionats amb la pandèmia que durant els darrers tres anys ha trasbalsat el món.

Durant el primer trimestre de 2022, nens i adolescents de vint centres educatius de Catalunya, Toledo, Logroño i Alacant han explicat i dibuixat 22 paraules relacionades amb la pandèmia de la covid-19 com ara coronovarirus, pandèmia, PCR, aïllament, mascareta, UCI, vacuna. Hem recopilat i digitalitzat més de 20.000 definicions i 15.000 dibuixos. A partir del coneixement positiu i sobretot de l’imaginari, hem construït les definicions que han estat revisades per lingüistes, mestres i metges.

Els dibuixos que reproduïm són una selecció de les mirades més representatives de 12 termes. Són els imaginaris de la pandèmia que han captat escolars des de tercer de primària a quart de la ESO. Així, l’exposició ofereix en cada plafó una selecció dels dibuixos més suggeridors i també fascinants, acompanyats per les definicions en 3 llengües (català, castellà i anglès) dels termes fetes a partir dels imaginaris dels infants.

Idea i direcció del projecte: Rosa Estopà

Schedule

Others

Occur on:
Castell de Montjuïc.

Castell de Montjuïc

Address:
Carretera de Montjuïc, 66
District:
Sants-Montjuïc
Neighborhood:
el Poble-sec
City:
Barcelona
Where
Castell de Montjuïc
When
From 23/03/2023 to 31/12/2023

Phone number

Tel.:
932564440

You may also be interested in...

If you would like to make a correction related to this activity...let us know