‘Kataezome. The Artistic Legacy of Serizawa Keisuke’

Back

Textile design. A collection of pieces by one of the great masters of 20th century Japanese textile design.

Serizawa Keisuke was the first artist in Japan to be declared a Living National Treasure, in 1956, thanks to his contribution to the country in the field of kataezome printing.

The Museu Etnològic i de Cultures del Món holds a significant collection of pieces by Keisuke. The exhibition Kataezome. The Artistic Legacy of Serizawa Keisuke seeks to highlight this unique, unprecedented and important heritage, with a selection of pieces by Serizawa and his main disciples taken from various historical collections in Catalonia, where one of the most significant bodies of work by the artist outside of Japan is held.

Full information on the museum website.   

Schedule

El Museu Etnològic i de Cultures del Món disposa en els seus fons d’una important col·lecció de peces de Serizawa Keisuke, un dels grans mestres del disseny tèxtil del Japó del segle XX, primer artista declarat l’any 1956 Tresor Nacional Vivent per la seva aportació al país en el camp de l’estampació kataezome.

Serizawa va renovar l’art del teixit amb uns dissenys únics i personals que van permetre preservar i actualitzar la tradició sense renunciar-hi; al contrari, la va prendre com a model i punt de partida.    

«Kataezome. El llegat artístic de Serizawa Keisuke» pretén destacar per primera vegada aquest patrimoni inèdit, singular i rellevant, acompanyat d’una selecció de peces tant de Serizawa com dels seus deixebles principals procedents de diverses col•leccions històriques de Catalunya, on es conserva un dels conjunts d’obres més importants de l’artista fora del Japó.     

L’exposició vol posar en relleu aquestes col•leccions, però per vincular-les, també, amb la contemporaneïtat. En aquest sentit, la mostra disposa de peces de les artistes japoneses establertes a Catalunya Mako Artigas i Yoko Kataoka —l’obra de la primera, influenciada per Serizawa, i la de la segona, inspirada en la tècnica bingata d’Okinawa—, i de cinc peces de cinc artistes que s’han format a l’Escola Massana i que, després d’experimentar amb la tècnica tradicional d’estampació tèxtil japonesa bingata sota el guiatge de Kataoka, l’han aplicat en les creacions elaborades a propòsit per a l’exposició.     

Aquesta reinterpretació contemporània de les cinc obres de Sonia Benítez, Marieke Peyrounette, Marta Poca, Josep Safont i Moeki Yamada precedeix l’exposició, que es desplega en un gran espai sense àmbits tancats. Així, la definició del concepte «Tresor Nacional Vivent» —il•lustrat amb diverses peces— dona pas a les creacions de Serizawa Keisuke i a les dels seus deixebles després, i conclou amb les peces de Mako Artigas i Yoko Kataoka.     

A la mostra també es pot veure un vídeo inèdit en què Serizawa desenvolupa pas per pas la tècnica d’estampació kataezome, un testimoni documental que ajuda a comprendre com, bevent de la tradició, aquesta tècnica el va portar a crear una obra original, fresca i moderna, i alhora propera i quotidiana per a la seva societat.

Col·laboren :   

Japan Foundation     

Museu d’Art Serizawa Keisuke de la ciutat de Shizouka    

Museu d’Art i Artesania Serizawa Keisuke de la Universitat de Tohoku Fukushi de Sendai  

Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada

Address:
Carrer de Montcada, 12
District:
Ciutat Vella
Neighborhood:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
City:
Barcelona
Where
Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada
When
From 16/06/2023 to 04/02/2024

Phone number

Tel.:
932562300

You may also be interested in...

If you would like to make a correction related to this activity...let us know