‘Fora de casa. Cinema amateur a Catalunya 1924-1940...’

Back

Film. The exhibition invites us to discover the birth, quick development and sudden eruption of the first amateur films in Catalonia.

The Filmoteca de Catalunya is offering the exhibition Fora de casa. Cinema amateur a Catalunya 1924-1940. A story of a group of enthusiasts who understood the possibilities of the new sub-standard technology as a direct extension of individual or collective experience, not conditioned by a commercial goal, but by the drive to get out of the house with a small camera and capture and share their passions for film with absolute creative freedom.  

Conceived for filming loved ones at home, 9.5 and 16mm cameras soon became a tool for observation and reflection for a vertiginous present. Often with unrefined techniques, amateurs undoubtedly contributed to the first words in documentary, experimental, educational and scientific film in Catalonia.

This is an authentic early school for film and a unique documentary and visual archive of the 20s and 30s, coming out of the home for the first time.

Admission is free.

Further information.

Schedule

Others

Occur on:
Filmoteca de Catalunya.

Sala d'exposicions

Associated activities:
Cicle "Centenari del cinema amateur a Catalunya".

Aquesta exposició ens convida a descobrir el naixement, el desenvolupament ràpid i la interrupció sobtada del primer cinema amateur a Catalunya. Una història d’un grup d’entusiastes que van entendre les possibilitats de la nova tecnologia subestàndard com una extensió directa de l'experiència d'un individu o un col·lectiu no condicionat per un objectiu comercial, sinó per l’impuls de sortir de casa amb una petita càmera per capturar i compartir la passió pel cinema amb llibertat creativa absoluta.   

Concebudes per filmar els éssers estimats a casa, les càmeres de 9,5 i 16 mm aviat esdevenen una eina d’observació i reflexió d’un present vertiginós. Sovint, la tècnica no és depurada, però els amateurs contribueixen sens dubte a les primeres paraules del cinema documental, experimental, educatiu o científic a Catalunya.

Es tracta de la veritable primera escola de cinema i d’un arxiu visual i documental únic sobre els anys vint i trenta que sortirà de casa per primera vegada.


Inauguració amb la presència dels comissaris del Centenari, Ignasi Renau i Enrique Fibla Gutiérrez, i del director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau.

Durant l’acte, amb l’acompanyament musical d’Anahit Simonian, es projectaran Aquesta nit no surto (Francesca Trian, 1934, 8’), film d’avantguarda, celebrat pel crític Josep Palau com una “filigrana fotogènica impregnada de poesia visual”, i Festa Major (Eusebi Ferré, 1933, 17’), un documental sobre la dimensió col·lectiva de la Festa Major de Sant Cugat. A continuació es podrà visitar la mostra.

Filmoteca de Catalunya

Address:
Plaça de Salvador Seguí, 1*9
District:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Raval
City:
Barcelona
Where
Filmoteca de Catalunya
When
From 06/03/2024 to 16/06/2024

Phone number

Switchboard:
935 671 070

You may also be interested in...

If you would like to make a correction related to this activity...let us know