'De Plató a Aristòtil: Gaudir o Patir la Longevitat'

Back

De Plató a Aristòtil, o com plantejar la longevitat: des del gaudi o com un inexorable element de patiment. Transitar entre aquestes dues visions vol dir conviure amb polítiques públiques i decisions individuals i col·lectives que incumbeixen aspectes de demografia, sociologia, economia, política i psicologia, entre d’altres. El cicle pretén discernir si serem capaços d’orientar-nos cap a una visió més platònica de la longevitat i fer-ho des d’una triple perspectiva, comparada en l’àmbit europeu, empírica i teòrica, i a partir de l’anàlisi com a punt de partida i la proposta com a punt d’arribada.

PROGRAMA

Conferències i Debats: Soledats: del canvi social a la promesa tecnològica

Dilluns 15 d’abril de 2024 de 18 a 20 h.

El canvi social destaca la soledat en la població gran, de manera que planteja preguntes sobre ètica i nous contextos relacionals, amb atenció a la influència de la tecnologia i la intel·ligència artificial com a possible solució comercialitzada. A càrrec de Txetxu Ausín, president del Comitè d’Ètica del CSIC.

Conferències i Debats: Tendències d’aquí a 10/20 anys: reptes de la nova longevitat

Dilluns 27 de maig de 2024 de 18 a 20 h.

Ens endinsem en el coneixement i el qüestionament de quins són els reptes de la nova longevitat d’aquí a 10-20 anys: com la gent gran planteja necessitats molt diferents de les anteriors i hi demana respostes. A càrrec de Javier Yanguas, director científic del Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”.

Conferències i Debats: Vida plena en la vellesa

Dilluns 17 de juny de 2024 de 18 a 20 h.

Els aspectes subjectius, el sentit de la vida i els valors de la vellesa són fonamentals per definir projectes vitals en edats avançades. A càrrec de María Márquez, professora titular de Psicologia de la UAM.

Conferències i Debats: El cost de la cura

Dilluns 1 de juliol de 2024 de 18 a 20 h.

La sessió, a càrrec d’Adelina Comas-Herrera, analitzarà de manera comparada quins són els reptes dels sistemes de cures de llarga durada, tot posant èmfasi en l’economia de la demència i la dependència des d’una perspectiva europea.

Conferències i Debats: Planificació sociosanitària. El cas de Catalunya

Dilluns 15 de juliol de 2024 de 18 a 20 h.

En aquesta sessió, amb Manel Balcells i Carles Campuzano, s’exposarà quin és el model de planificació sociosanitària que es planteja des del govern de Catalunya.

Conferències i Debats: Agents i dinàmiques per a la governança d’una societat longeva

Dilluns 16 de setembre de 2024 de 18 a 20 h.

En aquesta sessió ens preguntarem com es pot abordar la governança de la diversitat generacional, el paper de la comunitat, el sector públic, el tercer sector i el sector mercantil, com també com han de ser els processos de participació, legitimació i innovació perquè la gestió d’aquestes dinàmiques sigui efectiva.

Conferències i Debats: Drets humans, discriminació i maltractament per motius d’edat

Dilluns 21 d’octubre de 2024 de 18 a 20 h.

La sessió, a càrrec de Nena Georgantzi, abordarà, des d’una perspectiva comparada, com diferents països europeus estan afrontant la realitat de la vulneració de drets humans, discriminació i maltractament per motius d’edat, moltes vegades invisible a la societat.

Schedule

Others

Occur on:
CaixaForum Macaya.

CaixaForum Macaya

Address:
Pg Sant Joan, 108
District:
Eixample
Neighborhood:
la Dreta de l'Eixample
City:
Barcelona
Where
CaixaForum Macaya
When
From 26/02/2024 to 21/10/2024

Phone number

Tel.:
934579531

You may also be interested in...