‘Knotting the Space. Aurèlia Muñoz Donation’

Back

El museu tancarà a partir del 13 de març, i per un període mínim de quinze dies

Exhibitions. The artist took textile art to a sculptural conception which becomes a sensory experience.

The collection at the MNAC is enriched by a series of notable works by Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) which capture the diversity and originality of her techniques and the coherence and intensity of her poetics.

The artist’s family has donated seven textile works and a collection of drawings to the museum that make it possible to appreciate the quality of her work in the formative years of the language of contemporary textile art. The works are on display temporarily.

Using a technique derived from macramé, Aurèlia Muñoz took textile art to a sculptural conception which affects space and offers a sensory experience. Her works stand out for their refinement, avant-garde rigour and expressive belonging.

The works on display include La font de la vida (The Source of Life), taking us to an imaginative mysticism with medieval echoes; Esfera i ploms (Sphere and Lead Weights, 1969), a tribute to Gaudí and his funicular models, and Ens social (Social Body, 1976), constructed from Aurèlia Muñoz’s characteristic knotted fabrics and offering a fascinating large-format sculpture suspended in mid-air and projecting itself into the space around it.

Traductor de google :

Schedule

Others

Se celebra a:
Museu Nacional d'Art de Catalunya.


El Museu Nacional ingressarà a la seva col·lecció un conjunt notable d´obres d´Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) que ens permeten copsar la diversitat i l´originalitat de les seves tècniques i la coherència i intensitat de la seva poètica. La família de l´artista ha fet donació al museu de set obres tèxtils i una col·lecció de dibuixos que permeten apreciar la qualitat del seu treball en els anys de naixement del llenguatge de l´art tèxtil contemporani. Aquestes obres s´exhibiran temporalment en el context del projecte de conformació i desplegament de la col·lecció de l´art de postguerra i segones avantguardes. Al llarg de la seva dilatada carrera, Aurèlia Muñoz va rebre el reconeixement de la crítica. Va ser especialment celebrada en el camp de les arts del tapís i l´art tèxtil, que van tenir un gran desenvolupament als anys seixanta i setanta del segle passat. A partir d´una tècnica derivada del macramé, Aurèlia Muñoz va portar l´art tèxtil a una concepció escultòrica que afecta l´espai i ofereix una experiència sensorial. Revisitades, les seves obres mostren un refinament, un rigor avantguardista i una pertinença expressiva que no només obliga a rescatar-les per a la història, sinó que és susceptible de lectures en clau de contemporaneïtat.

El conjunt que ingressarà al museu conté obres de principis dels seixanta, on practica una pintura lineal amb ressons de Torres-García sobre arpilleres rústiques. També s´incorpora al museu un patchwork i el tapís La font de la vida, que ens porta al terreny d´una mística imaginativa de ressons medievals. Els collages tèxtils i sobre paper mostren l´atreviment i la voluntat d´Aurèlia Muñoz de dialogar amb el passat, entès com un palimpsest cultural. Esfera i ploms, de 1969, és un homenatge a Gaudí i les seves maquetes funiculars. Ens social, de 1976, construïda a partir dels característics anusats d´Aurèlia Muñoz, és una obra de gran presència, una fascinant escultura de grans dimensions suspesa en l´aire que es projecta en l´espai. El conjunt es completa amb una col·lecció de dibuixos on trobem esbossos i projectes que ajuden a entendre les peces majors, juntament amb obres que ens descobreixen la seva qualitat com a dibuixant.
Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) és una de les creadores tèxtils més importants del segle xx. Al llarg de la seva carrera, va innovar i experimentar amb materials diversos com la corda, el fil o el paper, a partir sobretot de la tècnica del macramé. Muñoz va crear una poètica pròpia inspirada en la natura. La definició de l´espai en relació amb la matèria, el misticisme, la funció del treball o el paper de la dona en l´art són alguns dels temes recurrents de l´univers d´aquesta artista catalana que avui és referent internacional de l´art contemporani. El conjunt de 9 obres tèxtils i 18 sobre paper que la família d´Aurèlia Muñoz ha donat generosament al Museu és clau per enriquir la nova col·lecció d´art de postguerra i segona avantguarda.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Address:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
District:
Sants-Montjuïc
Area:
El Poble-sec
Post Code:
08004
City:
Barcelona
Where
Museu Nacional d'Art de Catalunya
When
From 24/10/2019 to 30/04/2020.

Phone number

Information:
936220376
#:
936220360 Oficines
#:
936220375 Reserves de visites en grup
Fax:
936220374

I like 140

You may also be interested in...

If you would like to make a correction related to this activity...let us know

Share