‘The medium and the poet’

Back

Reobertura, 12 de juny

Exhibitions. The extraordinary relationship between Joan Brossa and the Catalan medium Josefa Tolrà.

Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) met the Catalan artist and medium Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959) during the visits that the friends from the Dau al Set and the Club 49 made to Cabrils to admire the visionary talent of this peasant woman, who spoke to the dead and made drawings dictated by superior powers: “A light being guided my hand”. It was the 1950s.

An exceptional audio-visual record of this extraordinary relationship remains, produced in 1998, a few months before the death of the poet. This was the only occasion that Brossa spoke about or wrote about his fascination for Pepeta. They both believed in beyond, in the common good, two eccentrics, anarchic in spirit.

Brossa admired the medium and the ‘flowing’ drawings she produced. Josefa Tolrà loved the poet and the aura of light he gave out. On one occasion she told him: “You, lad, are next to God. But you’ve got your back to him…”. She appreciated Brossa’s will, anarchic like hers, and the way he renounced any imposition other than life in freedom and poverty as a form of emancipation.

This exhibition sees Barcelona host an extensive and representative sample of the visionary creativity of Josefa Tolrà, relating it to the poet’s more metaphysical and existential creation. A story of love for the universe, on until 31 May.

Traductor de google :

Schedule

Others

Se celebra a:
Fundació Joan Brossa.


Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) va conèixer l´artista i mèdium catalana Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959) amb motiu de les visites que els amics de l'entorn de Dau al Set i del Club 49 feien a Cabrils per admirar el talent visionari d'aquesta dona pagesa que parlava amb els esperits dels morts i dibuixava seguint dictats superiors: "Un ésser de llum guia la meva mà". Eren els anys cinquanta.

Sobre aquesta extraordinària relació es conserva un document audiovisual excepcional enregistrat el 1998, pocs mesos abans de la mort del poeta, relacionat amb una exposició organitzada a Mataró en què es presentaven tres dibuixos de la mèdium, dos d'ells propietat de Joan Brossa i ara dipositats al MACBA.

En cap altra ocasió el poeta va parlar o escriure sobre la fascinació que sentia per aquesta dona sense estudis ni coneixements artístics que era capaç de parlar sobre la teoria dels colors o escriure poesies evocant la fraternitat i la justícia social. Tots dos creien en el més enllà i en el bé comú, eren excèntrics i àcrates d'esperit, estaven afectats per l'inconegut i alliberats dels diners.

Brossa estava interessat per la creació hipnagògica i llegia sobre psicoanàlisi i a Jung. La Pepeta de manera natural, i des d´una prospecció cap a l´interior, era capaç d'assolir experiències extrasensorials i místiques que abolien les coordenades del temps i l'espai. Brossa va admirar la mèdium i els dibuixos "fluídics" que feia. Anys després la recordava amb devoció a la conversa enregistrada en un vídeo on explicava fets i dites de la mèdium de Cabrils. Per la seva banda, Tolrà s'estimava el poeta i l´aura de llum que desprenia. En una ocasió li va dir: "Tu, noiet, estàs al costat de Déu. Però hi estàs d'esquena...". Apreciava la bondat del poeta, anarquista de cor com ho era ella, i la renúncia que feia a qualsevol imposició que no fos la vida en llibertat i la pobresa com a forma d'emancipació.

Amb aquesta exposició temporal, comissariada per Pilar Bonet i Sandra Martínez, la Fundació Joan Brossa reprèn el cicle ´La realitat en crisi´ iniciat amb la mostra ´Art i follia. Joan Obiols Vié. Psiquiatre i humanista´ i planteja una exposició, formada per un centenar de peces i dibuixos, alguns d´inèdits, que posa en relació i diàleg astral la mèdium i el poeta. Un projecte que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l´Associació Josefa Tolrà i de l´ACM i al suport de l´Ajuntament de Barcelona. Per primera vegada, Barcelona acull un conjunt extens i representatiu de la creativitat visionària de la mèdium i artista Josefa Tolrà i el posa en relació amb la creació més metafísica i existencialista del poeta. Una història d'amor a l'Univers que es podrà visitar fins al 31 de maig.

Fundació Joan Brossa

Address:
C Seca, 2
District:
Ciutat Vella
Area:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Post Code:
08003
City:
Barcelona
Where
Fundació Joan Brossa
When
From 06/02/2020 to 25/10/2020.

Phone number

Tel.:
934589994

I like 145

You may also be interested in...

If you would like to make a correction related to this activity...let us know

Share