Seminari 'Aproximació a qüestions filosòfiques a través del cinema de Kubrick'

Tornar


La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i Biblioteques de Barcelona organitzen conjuntament un cicle d´activitats en el marc de l´exposició "Stanley Kubrick" al CCCB per conèixer el món d´aquest geni del cinema, aprofundir-hi i gaudir-ne. Amb l´obra de Kubrick com a excusa, els equipaments de Barcelona presentaran una variada programació que ens permetrà acostar-nos a l´obra d´aquest director des de diferents perspectives i abordar diversos temes del seu interès com la guerra, la literatura, la intel·ligència artificial, la música i molt més.

A La Casa Elizalde et proposem un seminari de tres sessions per fer una anàlisi filosòfica de diferents temes a través de la filmografia de Kubrick com a recurs.

PROGRAMACIÓ:
- Dimecres 13 de febrer a les 18.30h
'Matar a Bogo. Nadsat i la dissolució de la moral (A Clockwork Orange)'
En aquesta sessió ens aproximarem a l´obra d´Anthony Burgess a través de la mirada de Kubrick i ho farem en diàleg amb la Genealogia de la moral de Friedrich Nietzsche, on abordarem qüestions relatives a allò "bo i dolent" o a nocions com "culpa" i "mala consciència", així com a qüestions relatives a la violència. A càrrec de Laura Benítez. Dra en filosofia i curadora d´art.

- Dimecres 20 de febrer a les 18.30h
'Hey apes: Kill the humans. Kubrick i la tecnologia (2001: a space odyssey)'

Sabem, ell mateix ho va dir moltes vegades, que Kubrick no tenia una visió negativa de la tecnologia. Tanmateix, a 2001: A Space Odyssey, la cèlebre el·lipsi de la tíbia llençada pel simi fins transformar-se en coet, aquí es condensa tota la història del coneixement humà, és ambigua. La tíbia ha estat usada com a arma. El coneixement, en l´origen, és un acte de violència. Rellegint Dawkins i Nietzsche, volem preguntar-nos sobre l´essència tecnològica d´allò humà, sobre el llenguatge i sobre la violència com a parts indissociables d´una mateixa pulsió: la voluntat de poder que és en realitat, anhel de destrucció. A càrrec de Ramon Faura.

- Dimecres 27 de febrer a les 18.30h
'Kubrick i l´apocalipsi, una re-visió filosòfica (Doctor Strangelove)'

En aquesta sessió analitzarem l´ambigüitat amb què Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb representa l´apocalipsi nuclear, tot examinant qüestions properes a l´existencialisme (habituals en la filmografia de Kubrick) com la confrontació amb l´absurd i la desaparició de l´individu en una xarxa d´institucions irracionals. Per fer-ho, utilitzarem, sobretot, el pensament del filòsof danès Søren Kierkegaard. A càrrec de Roger Mas, doctorand en filosofia per la UAB.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Centre Cultural La Casa Elizalde.

Centre Cultural La Casa Elizalde

Adreça:
C València, 302
Districte:
Eixample
Barri:
La Dreta de Eixample
Codi postal:
08009
Població:
Barcelona
On
Centre Cultural La Casa Elizalde
Quan
Del 13/02/2019 al 27/02/2019.

Telèfon

Telèfon:
934880590
Fax:
934875275

M'agrada 3

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix