“Nuar l’espai. Donació Aurèlia Muñoz”

Tornar

El museu tancarà a partir del 13 de març, i per un període mínim de quinze dies

Exposicions. L’artista va portar l’art tèxtil a una concepció escultòrica que esdevé una experiència sensorial.

La col·lecció del Museu Nacional s’enriqueix amb un conjunt notable d’obres d’Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) que permeten copsar la diversitat i l’originalitat de les seves tècniques i la coherència i intensitat de la seva poètica.

La família de l’artista ha donat al museu set obres tèxtils i una col·lecció de dibuixos en els quals s’aprecia la qualitat del seu treball en els anys del naixement del llenguatge de l’art tèxtil contemporani, que s’exposen ara temporalment.

A partir d’una tècnica derivada del macramé, Aurèlia Muñoz va portar l’art tèxtil a una concepció escultòrica que afecta l’espai i ofereix una experiència sensorial. Les seves obres destaquen pel refinament, el rigor avantguardista i la pertinença expressiva.

Entre les peces exposades figuren el tapís La font de la vida, de principis dels seixanta, que ens porta al terreny d’una mística imaginativa de ressons medievals, Esfera i ploms (1969), un homenatge a Gaudí i les seves maquetes funiculars, o Ens social (1976), construïda a partir de les nuades característiques de l’autora, una fascinant escultura de grans dimensions suspesa en l’aire i que es projecta en l’espai.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Nacional d'Art de Catalunya.


El Museu Nacional ingressarà a la seva col·lecció un conjunt notable d´obres d´Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) que ens permeten copsar la diversitat i l´originalitat de les seves tècniques i la coherència i intensitat de la seva poètica. La família de l´artista ha fet donació al museu de set obres tèxtils i una col·lecció de dibuixos que permeten apreciar la qualitat del seu treball en els anys de naixement del llenguatge de l´art tèxtil contemporani. Aquestes obres s´exhibiran temporalment en el context del projecte de conformació i desplegament de la col·lecció de l´art de postguerra i segones avantguardes. Al llarg de la seva dilatada carrera, Aurèlia Muñoz va rebre el reconeixement de la crítica. Va ser especialment celebrada en el camp de les arts del tapís i l´art tèxtil, que van tenir un gran desenvolupament als anys seixanta i setanta del segle passat. A partir d´una tècnica derivada del macramé, Aurèlia Muñoz va portar l´art tèxtil a una concepció escultòrica que afecta l´espai i ofereix una experiència sensorial. Revisitades, les seves obres mostren un refinament, un rigor avantguardista i una pertinença expressiva que no només obliga a rescatar-les per a la història, sinó que és susceptible de lectures en clau de contemporaneïtat.

El conjunt que ingressarà al museu conté obres de principis dels seixanta, on practica una pintura lineal amb ressons de Torres-García sobre arpilleres rústiques. També s´incorpora al museu un patchwork i el tapís La font de la vida, que ens porta al terreny d´una mística imaginativa de ressons medievals. Els collages tèxtils i sobre paper mostren l´atreviment i la voluntat d´Aurèlia Muñoz de dialogar amb el passat, entès com un palimpsest cultural. Esfera i ploms, de 1969, és un homenatge a Gaudí i les seves maquetes funiculars. Ens social, de 1976, construïda a partir dels característics anusats d´Aurèlia Muñoz, és una obra de gran presència, una fascinant escultura de grans dimensions suspesa en l´aire que es projecta en l´espai. El conjunt es completa amb una col·lecció de dibuixos on trobem esbossos i projectes que ajuden a entendre les peces majors, juntament amb obres que ens descobreixen la seva qualitat com a dibuixant.
Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) és una de les creadores tèxtils més importants del segle xx. Al llarg de la seva carrera, va innovar i experimentar amb materials diversos com la corda, el fil o el paper, a partir sobretot de la tècnica del macramé. Muñoz va crear una poètica pròpia inspirada en la natura. La definició de l´espai en relació amb la matèria, el misticisme, la funció del treball o el paper de la dona en l´art són alguns dels temes recurrents de l´univers d´aquesta artista catalana que avui és referent internacional de l´art contemporani. El conjunt de 9 obres tèxtils i 18 sobre paper que la família d´Aurèlia Muñoz ha donat generosament al Museu és clau per enriquir la nova col·lecció d´art de postguerra i segona avantguarda.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Adreça:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
El Poble-sec
Codi postal:
08004
Població:
Barcelona
On
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Quan
Del 24/10/2019 al 30/04/2020.

Telèfon

Informació:
936220376
#:
936220360 Oficines
#:
936220375 Reserves de visites en grup
Fax:
936220374

M'agrada 133

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix