“Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial”

Tornar

Exposicions. Una reflexió sobre el postcolonialisme a través de l’art.

L’abril del 1955, els representants de 29 països asiàtics i africans, la majoria dels quals acabaven d’accedir a la independència, es van reunir en una conferència a Indonèsia per defensar interessos comuns.

D’aquella trobada va emergir el Moviment de Països No-Alineats (MNOAL), format per nacions que evitaven la bipolaritat de la Guerra Freda, i també la denominació tercer món.

Aquesta exposició aborda l’empremta de la repressió i la despossessió colonial,  així com els reptes de la independència i la condició postcolonial.

La peça central és la pel·lícula de Naeem Mohaiemen Two Meetings and a Funeral (2017), creada a partir d’imatges d’arxiu i noves filmacions amb la narració de l’historiador Vijay Prashad per reflexionar sobre l’impuls i la solidaritat de les ideologies d’esquerres del MNOAL i posar al descobert les complexitats que en van determinar el fracàs.

Els altres artistes presents a la mostra són Maria Thereza Alves, Lothar Baumgarten, Black Audio Film Collective, Alán Carrasco, Mariana Castillo Deball, Sandra Gamarra, Jeffrey Gibson, Maryam Jafri, Kapwani Kiwanga, Daniela Ortiz i Xose Quiroga, The Otolith Group, Pala Pothupitiye, Superflex, Munem Wasif i Dana Whabira.

Horaris


L'abril de 1955, els representants de 29 països asiàtics i africans, la majoria dels quals acabaven d'accedir a la independència, es van reunir en una conferència a Bandung, Indonèsia, per defensar interessos comuns respecte a la sobirania nacional, la descolonització, l'antiimperialisme i el desenvolupament econòmic. La conferència internacional per establir noves aliances geopolítiques representava el 54 % de la població mundial d'aquell moment i va marcar un punt d'inflexió en l'ordre polític postcolonial. D'aquella trobada en va emergir el Moviment de Països No-alineats (MNOAL), format per nacions que compartien aquella ideologia i evitaven la bipolaritat de la Guerra Freda, i també el terme «Tercer Món».

La peça central de l'exposició és la pel·lícula de Naeem Mohaiemen (n. 1969) Two Meetings and a Funeral (2017), que entreteixeix meticulosament imatges d'arxiu i noves filmacions amb la narració de l'historiador Vijay Prashad (n. 1967) per reflexionar sobre l'impuls i la solidaritat de les ideologies d'esquerra del MNOAL i posar al descobert les complexitats que en van determinar el fracàs.

D'altres obres exposades, remuntant-se més enllà d'aquest moment històric, aborden l'empremta de la repressió i la despossessió colonial, així com els procediments mitjançant els quals les potències imperials han exercit el control a través d'estructures epistèmiques com la cartografia política i la llengua. A través de l'obra d'artistes provinents de geografies i diàspores diverses, l'exposició també assenyala els reptes de la independència i la condició postcolonial. Tal com va advertir el primer president d'Indonèsia, Ahmed Sukarno (1901-1970), en el discurs d'obertura a la Conferència de Bandung, «el colonialisme també té la seva variant moderna, en forma de control econòmic, control intel·lectual... És un enemic hàbil i determinat, i apareix disfressat de moltes maneres.»

Els artistes inclosos en l'exposició són: Maria Thereza Alves, Lothar Baumgarten, Black Audio Film Collective, Alán Carrasco, Mariana Castillo Deball, Sandra Gamarra, Jeffrey Gibson, Maryam Jafri, Kapwani Kiwanga, Naeem Mohaiemen, Daniela Ortiz i Xose Quiroga, The Otolith Group, Pala Pothupitiye, Superflex, Munem Wasif i Dana Whabira.

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Adreça:
Pl Àngels, 1
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
El Raval
Codi postal:
08001
Població:
Barcelona
On
Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Quan
Del 17/05/2019 al 20/10/2019.

Telèfon

Telèfon:
934813368 Informació Museu
Telèfon:
934120810 Consorci Macba
Telèfon:
934121270 Fundació Macba
Telèfon:
934121413 Concertació visita grups (dl i dc a dv: 10-14 h)
Fax:
934124602

M'agrada 36

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix