“Barcelona & futbol. El gran joc social del segle XX”

Tornar

Exposicions. No es pot explicar la trajectòria contemporània de Barcelona sense tenir en compte l’impacte del futbol. I aquesta mostra trenca tòpics.

El futbol ha contribuït a la construcció social de la ciutat al llarg del segle XX: en els usos de l’espai públic, en la internacionalització i en l’economia; en els mitjans de comunicació, en els relats locals, les rivalitats, els hàbits dominicals, el joc i les joguines; en la vida quotidiana i en la construcció dels barris i de les identitats personals, col·lectives i territorials.

En el passat recent, el futbol ha estat una de les activitats que més intensament s’ha globalitzat en l’era digital i ha arribat fins als racons més remots del planeta. En el cas de Barcelona, l’empremta econòmica, social, política i cultural del futbol professional ha tingut una influència creixent i duradora en la imatge que es té al món de la capital de Catalunya.

En aquest segle XXI, serà també el futbol, com a joc urbà, un instrument de cohesió social en una ciutat més plural? Quan hi haurà una plena equiparació entre dones i homes? Com evolucionarà l’impacte dels grans clubs en la ciutat i en la seva projecció exterior? Quin paper han de tenir els poders públics en aquesta qüestió? Mirar enrere pot ser un incentiu poderós per pensar endavant.

Horaris

No es pot explicar la trajectòria contemporània de Barcelona sense tenir en compte en l’impacte del futbol: l’exposició trenca molts tòpics des de la perspectiva de la història urbana. El futbol ha contribuït a la construcció social de la ciutat al llarg del segle xx: en els usos de l’espai públic, en la internacionalització i en l’economia; en els mitjans de comunicació, en els relats locals, les rivalitats, els hàbits dominicals, el joc i les joguines; en la vida quotidiana, en la construcció dels barris i de les identitats personals, col·lectives i territorials.

En el passat recent, el futbol ha estat una de les activitats que més intensament s’ha globalitzat en l’era digital, arribant fins als darrers racons del planeta. En el cas de Barcelona la influència econòmica, social, política i cultural del futbol professional ha tingut una influència creixent i duradora en la imatge que es té al món de la ciutat i capital de Catalunya.

En aquest segle XXI serà també el futbol, com a joc urbà, un instrument de cohesió social en una ciutat més plural? Quan hi haurà plena equiparació entre dones i homes? Com evolucionarà l’impacte dels grans clubs a la ciutat i en la seva projecció exterior? Quin paper han de tenir els poders públics en el tema? Mirar enrera pot ser un incentiu poderós per pensar endavant...

MUHBA Museu d'Història de Barcelona - Oliva Artés

Adreça:
Carrer d'Espronceda, 142*146
Districte:
Sant Martí
Barri:
Provençals del Poblenou
Població:
Barcelona
On
MUHBA Museu d'Història de Barcelona - Oliva Artés
Quan
Des de 19/07/2021 al 30/12/2021

Telèfon

Centraleta:
932562100

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix