"Patufet, on ets?"

Tornar

Exposicions. L’exposició reivindica el llegat de l’escriptor i folklorista Aureli Capmany en la cultura catalana.

L’exposició es pot veure al Palau Robert fins al 20 de gener i s’emmarca dins les activitats de l’Any Capmany, que commemora el 150è aniversari del naixement de l’escriptor, folklorista i promotor de la cultura catalana. Amb l’objectiu de documentar, preservar i fomentar les diverses manifestacions de la cultura catalana, Aureli Capmany va publicar sobre rondalles, cançons, danses populars, costums i festes tradicionals, va ser un dels fundadors de l’Orfeó Català i de l’Esbart Català de Dansaires, va treballar a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i va dur a terme una important tasca pedagògica.

El fil conductor de la mostra és el personatge d’en Patufet, el protagonista de la revista infantil homònima fundada i dirigida per Capmany. En Patufet va ser la primera publicació infantil en català i es va convertir en un referent per a molts nens i nenes de principi de segle.

Horaris


Una exposició al Palau Robert reivindica el llegat que va deixar el folklorista autodidacta, escriptor i promotor Aureli Capmany en la cultura catalana a partir del personatge d´en Patufet, protagonista de la revista infantil dirigida per Capmany. L´exposició és una de les activitats programades pel Govern amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement.

Patufet, on ets?" es pot visitar del 21 de setembre al 20 de gener a la Sala 4 del Palau Robert. La comissària de l´exposició i també de l´Any Capmany és Montserrat Garrich, autora del llibre Aureli Capmany, l´obra d´una vida i experta en la cultura catalana i en la història de la dansa popular.

La tasca d´Aureli Capmany (1868-1954) a favor de la cultura catalana el va portar a publicar la col·lecció titulada Cançoner popular (1901-1913), que conté més de 100 cançons populars il·lustrades pels millors dibuixants de l´època. També cal destacar el Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes (1951). Va ser un dels fundadors de l´Orfeó Català (1891) i de l´Esbart de Dansaires (1907), i va dirigir l´Esbart Català de Dansaires (1909). Per altra banda, fou el fundador i el primer director de la revista infantil En Patufet (1904) i va col·laborar en d´altres publicacions infantils. També és una figura cabdal per a l´estudi de la ciutat de Barcelona.

Capmany, de formació autodidacta, va portar a terme una tasca pedagògica important donant eines als mestres i professors per al reconeixement de l´ús de la cançó, la dansa, el teatre, la rondalla i la llegenda com a eines pedagògiques.

L´exposició s´estructura en deu apartats: Aureli Capmany i Farrés; En Patufet; Cançons, crits, orfeons i corals; Rondalles, contes, romanços i llegendes; Balls, danses, imatgeria festiva; Festes, costums; Sants, santes i mares de déu; Jocs, joguines; Barcelona; Gremis, confraries, oficis; Teatres, espectacles i titelles.

A l´exposició també es projecta un audiovisual que recorda la vida i la trajectòria de Capmany en diverses facetes. Tota la informació sobre el tema es recull en el catàleg de l´exposició.

Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya

Adreça:
Pg Gràcia, 107
Districte:
Eixample
Barri:
La Dreta de Eixample
Codi postal:
08008
Població:
Barcelona
On
Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
Quan
Del 21/09/2018 al 20/01/2019.

Telèfon

Telèfon:
932388091
Fax:
932334010

M'agrada 27

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix