"Participació famílies amb petita infància"

Tornar

Els objectius que es persegueixen amb el present projecte són:

- Oferir espais lúdics de qualitat a les famílies amb infants de 0 a 3 anys al barri de Can Clos.

- Facilitar l’obertura de l’escola bressol al territori i donar-la a conèixer.

- Potenciar la participació familiar a la vida comunitària del barri i l’autoorganització.

- Afavorir l’empoderament de mares i pares en la criança dels seus infants.

- Fomentar l’acostament de les famílies a la resta de serveis del territori. 

El punt de partida del present projecte és l’encaix de dues iniciatives que permeten el disseny i la confluència en uns objectius comuns.

És important remarcar que una de les característiques principals és la participació activa de les famílies que integren el grup en la construcció de la programació, la proposta d’activitats a realitzar, o els eixos temàtics a tractar.  

Tot i això, cal tenir present que “l’excusa” inicial de cada sessió és l’oferiment d’un espai de trobada, de caràcter lúdic i d’accés lliure per les famílies de petita infància, en què se’ls oferirà una sèrie de materials distribuïts en racons de joc, pels quals puguin moure’s lliurement i, a partir d’aquí, aquesta espontaneïtat els permeti la interacció, tant amb els seus infants, com amb altres famílies, i compartir la criança dels seus fills i filles.  

És molt important, doncs, la flexibilitat en les sessions, la receptivitat en les propostes (tant les explícites com les que no ho són), la poca estructuració i la programació viva com a pilars principals.  

Característiques del grup

D’acord a les característiques i capacitat de l’espai, el grup pot estar integrat per un màxim de 12 famílies, i és de tipus obert; no cal inscripció prèvia per participar-hi, exceptuant activitats específiques que puguin anar sorgint al llarg del curs, com poden ser xerrades o tallers.

METODOLOGIA

L’estructuració de les sessions del present projecte parteix del joc lliure, mitjançant l’organització de l’espai en racons amb diferents materials i propostes en què les famílies participants i els infants es mouen lliurement, d’acord als seus interessos i motivacions. Cada sessió s’obre amb una dinàmica de benvinguda, per valorar quin és el clima que es respira a nivell grupal, i una de tancament amb la idea de fer valoració de la sessió i comiat del grup, i també per oferir la possibilitat d’exposar noves inquietuds i necessitats que puguin anar sorgint.

De fet, aquest és el punt principal del present projecte ja exposat anteriorment; la construcció conjunta d’allò que va succeint a l’espai. És cert que la base és el joc lliure, però també hi tenen cabuda aquelles propostes amb temàtiques concretes que provinguin de les mateixes famílies, com poden ser tallers, xerrades o dinamitzacions, o bé detectades per les professionals, que poden organitzar-se en sessions extres o dins el mateix calendari de trobades.

Pel que fa al rol i la funció de les professionals és justament acompanyar aquest procés, canalitzar i aterrar les propostes, oferir petites estratègies o recursos que puguin enriquir la criança i el vincle positiu de famílies i infants, mitjançant una relació de proximitat, empatia i tolerància, i emmarcat en un context natural i espontani de relació i joc per infants i famílies.

Horaris

Escola Bressol Municipal Niu d'Infants

Adreça:
C Pedrera del Mussol, 10*14
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
la Marina de Port
Població:
Barcelona
On
Escola Bressol Municipal Niu d'Infants
Quan
Des de 17/09/2022 al 25/06/2023

Telèfon

Tel.:
93 00 00 460 Casal de Barri La Vinya: dilluns i divendres de 09.30 a 13.30 h , dilluns i dimarts de 16 a 20 h.
Tel.:
933312565

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber