“Vallès: fabricar passats, fabricar futurs”

Tornar

Exposicions. La Virreina Centre de la Imatge presenta aquest projecte del director Claudio Zulian que recorre la memòria proletària del Vallès.

La mostra parteix de la fàbrica com a lloc simbòlic, ideològic i social i recorre la memòria proletària de Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Sabadell i Terrassa.

Zulian construeix un relat audiovisual amb set episodis —”La fàbrica”, “La nena obrera”, “El viatge”, “Polígons”, “La torre”, “De nit construíem cases” i “Utopies”— amb què ens convida a pensar quines seran les noves formes de mobilització i de protesta que sorgiran des de les perifèries industrials.

L’autor conduirà les visites guiades els dimarts 2 i 16 de juliol, a les 18.00 hores.

Horaris

Altres

Se celebra a:
La Virreina Centre de la Imatge.


'Vallès: fabricar passats, fabricar futurs' és un projecte amb el qual Claudio Zulian recorre la memòria proletària de la comarca del Vallès, una zona històricament i políticament adscrita a l´anomenat «cinturó roig» de Barcelona.

Partint de la fàbrica com a lloc simbòlic, ideològic i social, l´artista explora, alhora, els espais productius i els àmbits vivencials, el patrimoni material i els imaginaris emigrants, la noció de comunitat configurada al voltant d´uns eixos o en un estat perpetu de definició.

Tanmateix, Vallès: fabricar passats, fabricar futurs també és una invitació a pensar quins horitzons es dibuixen cap als temps venidors, quins són els nous codis de mobilització i de veu pública que s´hauran d´erigir des de les perifèries industrials, quin paper tindrà la fàbrica al segle xxi, dins d´una economia transnacional dirigida per les elits del capitalisme financer, a partir del dràstic canvi de paradigma en l´estatut del treball i en el paper dels treballadors.

Fruit d´un complex procés de diàleg i cooperació entre quatre ajuntaments vallesans –Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Sabadell i Terrassa–, aquesta proposta, que va arrencar el 2017, va anar mostrant les seves etapes evolutives des de formats ben diversos.

Així, doncs, al Museu d´Art de Cerdanyola, sota el títol Utopies, es van presentar tres videoinstal·lacions precedides de la peça Work-in-progress; al Centre Cultural de Ripollet es va poder veure El viatge i els polígons, amb imatges fotogràfiques i una peça audiovisual; al Museu d´Art de Sabadell es va exhibir Imatges a l´ombra del temps: la fàbrica, i al Centre Cívic del barri de la Maurina i a la Sala Muncunill de Terrassa, el treball De nit construíem cases. A més d´aquesta sèrie de mostres, s´han dut a terme un conjunt de tallers, taules rodones, trobades i conferències específics per a cadascuna de les diferents localitats.

La instal·lació a La Virreina Centre de la Imatge adopta la forma d´un relat audiovisual amb set episodis –La fàbrica, La nena obrera, El viatge, Polígons, La torre, De nit construíem cases i Utopies– que configuren una mena de políptic on s´albira una certa història possible per a les noves imatges proletàries.

La Virreina Centre de la Imatge

Adreça:
C la Rambla, 99
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
El Raval
Codi postal:
08002
Població:
Barcelona
On
La Virreina Centre de la Imatge
Quan
Del 08/06/2019 al 29/09/2019.

Telèfon

Informació:
933161000
Centraleta:
933017775
Fax:
933161194

M'agrada 18

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix