“Son. Empremtes a les Valls d’Àneu. Una intervenció d’Oriol Vilapuig”

Tornar

Reobertura dimecres 10 de juny.

Exposicions. Una intervenció que uneix les empremtes de la natura amb les de la pedra esculpida per l’ésser humà.

Les Valls d’Àneu són el camp d’acció d’Oriol Vilapuig. Aquest territori, d’una potencialitat simbòlica i de natura desbordant, s’obre puntejat per nombroses esglésies romàniques de Sant Pere de Burgal a Alós d’Isil (de sud a nord) i de Cervi a Son (d’est a oest).

En aquest territori l’artista inscriu un microrelat a partir de la tècnica del frottage, procediment que permet que les imatges apareguin per contacte i no per representació. Així dona visibilitat als baixos relleus esculpits a les piques que contenien aigua i oli, i que podem trobar en les esglésies disseminades pel territori. Aquests contenidors de pedra, datats entre els segles XI i XIII, contenien l’aigua beneïda per al ritual del baptisme, així com l’oli per a altres rituals religiosos i per il·luminar les esglésies.

L’artista obre aquest estudi a altres camps i experiències vinculades a les Valls d’Àneu: formes de la natura, esquerdes, marques ancestrals, terres de còdols, petjades d’animal… Totes aquestes formes es presenten en un espai construït especialment per a aquesta mostra dins de les sales de romànic, un habitacle de 50 metres quadrats on les vuitanta empremtes que es recullen intenten suscitar l’experiència física i fenomenològica d’estar envoltats d’imatges dins d’un espai simbòlic i significatiu.

 

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Nacional d'Art de Catalunya.


Les Valls d'Àneu són el territori on es concentra el camp d'acció d´Oriol Vilapuig. Situades al nord de la comarca del Pallars Sobirà, aquestes valls, d´una potencialitat simbòlica i de natura desbordant, s'obren puntejades i cohesionades per múltiples esglésies romàniques, seguint dos eixos, de Sant Pere de Burgal a Alós d'Isil (de Sud a Nord) i l´altre de Cervi a Son (d'Est a Oest). Aquest és el territori on l'artista inscriu un micro relat a partir de la tècnica del frottage, un procediment que permet que les imatges apareguin per contacte, no per representació, donant així visibilitat als baixos relleus esculpits a les piques que contenien aigua i oli, i que podem trobar en les esglésies disseminades pel territori. Aquests contenidors de pedra, datats entre el segles XI i XIII, contenien l´aigua beneïda per al ritual del baptisme així com l´oli per altres rituals religiosos i per il·luminar les esglésies.

Aquest estudi inicial de l´imaginari centrat en les piques baptismals i d'oli, una tipologia pròpia de la zona, l'artista l'obre posteriorment a altres camps i experiències, totes vinculades al territori de les Valls d´Àneu. Formes de la natura, esquerdes, marques ancestrals, terres de còdols, petjades d'animal que ens porten a contextualitzar i obrir el seu camp interpretatiu, sempre seguint amb la tècnica del frottage. Totes aquestes formes són presentades en un espai construït especialment per a aquesta mostra dins les sales de romànic, un habitacle de cinquanta metres quadrats on les vuitanta empremtes que aquí es recullen intenten suscitar l'experiència física i fenomenològica d'estar envoltats d'imatges dins un espai simbòlic i significatiu. Aquesta intervenció dialoga amb un muntatge visual d'imatges projectades procedents d'arxius i publicacions d'àmbits diversos, un atles visual inabordable que dilueix o reforça això que passa "entre imatges", i es complementa amb una publicació especial que recull totes les imatges.

Son. Empremtes a les Valls d'Àneu forma part dels projectes que porta a terme el Museu Nacional per establir ponts entre la societat, el present i les obres que atresora el museu, convidant artistes contemporanis a dialogar amb la col·lecció.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Adreça:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
El Poble-sec
Codi postal:
08004
Població:
Barcelona
On
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Quan
Del 12/03/2020 al 31/12/2020.

Telèfon

Informació:
936220376
Tel.:
936220360 Oficines
Tel.:
936220375 Reserves de visites en grup
Fax:
936220374

M'agrada 115

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix