“Renau. El combat per una nova cultura”

Tornar

Exposicions. És la mostra més extensa feta a Catalunya sobre una figura central de l’art combatiu.

Josep Renau (València, 1907 – Berlín, 1982) és una figura central de l’art combatiu, que va vincular estretament la creació amb el compromís social. L’obra de Renau, formada principalment per cartells i grans murals, està marcada per un llenguatge innovador i l’ús agosarat del fotomuntatge.

La seva trajectòria personal també és un reflex dels conflictes del segle XX: la defensa de la Segona República i del patrimoni artístic espanyol, la ferida de la Guerra Civil i l’exili a Mèxic i a Berlín, on va morir l’any 1982.

“Renau. El combat per una nova cultura” recorda aquest artista i intel·lectual amb una selecció de més de cent peces i repassa en quatre seccions la seva trajectòria artística i personal: “La forja d’un artista (1907-1939)”, amb els seus inicis artístics i la implicació amb el Govern de la Segona República; “L’exili mexicà (1939-1958)”, amb la consolidació artística, el compromís polític i les turbulències de l’exili; “The american way of life”, una sèrie de fotomuntatges polítics, que són la seva obra més coneguda, i “Els anys del teló d’acer i el final (1958-1982)”, amb l’exili al Berlín Oriental i la vida en un país comunista.

Hi ha activitats programades al voltant de l’exposició.

Horaris


El Born Centre de Cultura i Memòria, en col·laboració amb l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), presenta l'exposició més extensa dedicada a Josep Renau feta fins ara a Catalunya.

Josep Renau, nascut a València l'any 1907, és una figura central de l'art combatiu: va vincular estretament la creació amb el compromís social. L'obra de Renau, formada principalment per cartells i grans murals, està marcada per un llenguatge innovador i l'ús agosarat del fotomuntatge. La trajectòria personal de l'artista també és un reflex dels conflictes del segle XX: la defensa de la 2a República i del patrimoni artístic espanyol, la ferida de la Guerra Civil i l'exili a Mèxic i a Berlín, on va morir l'any 1982.

Del 13 de juny al 13 d'octubre, El Born CCM recordarà aquest artista i intel·lectual amb una selecció de més de 100 peces, la majoria cedides per l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), i també procedents de la col·lecció privada Ibán Ramón, del CRAI – Biblioteca del Pavelló de la República, de la Biblioteca Valenciana, de l'Arxiu José Huguet i del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (Ministeri d'Educació, Cultura i Esports).

L'exposició, comissariada per Juan Vicente Aliaga, repassa en quatre grans àmbits la trajectòria artística i personal de Josep Renau:

1. LA FORJA D'UN ARTISTA (1907-1939)
Els inicis artístics i la implicació amb el govern de la II República

2. L'EXILI MEXICÀ (1939-1958)
La consolidació artística, el compromís polític i les turbulències de l'exili

3. THE AMERICAN WAY OF LIFE
La seva obra més coneguda: una sèrie de fotomuntatges polítics imprescindibles

4. ELS ANYS DEL TELÓ D'ACER I EL FINAL (1958-1982)
L'exili a Berlín Oriental: llums i ombres a un país comunista

Sala Casanova - El Born Centre de Cultura i Memòria

Adreça:
Pl Comercial, 12
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Codi postal:
08003
Població:
Barcelona
On
Sala Casanova - El Born Centre de Cultura i Memòria
Quan
Del 13/06/2019 al 13/10/2019.

Telèfon

Informació:
932566851
Reserves:
932566850 (de dl. a dv. de 9.30 a 19 h)
Telèfon de reserves:
932 566 850

M'agrada 41

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix