“Barcelona capital mediterrània”

Tornar

Exposicions. El Museu d’Història de Barcelona presenta aquesta exposició històrica sobre la ciutat.

“Barcelona capital mediterrània” aborda el paper que va tenir l’activitat comercial mediterrània en la generació de recursos i la diversificació social que va permetre el naixement del municipi de Barcelona.

Aquest projecte expositiu forma part del cicle dedicat pel MUHBA al vincle del mar amb la història de Barcelona, que es va iniciar el 2017 amb “El port franc i la fàbrica de Barcelona” i es clourà a finals del 2019 amb l’exposició “El port modern, segles XIX-XX”, organitzada en col·laboració amb el Port de Barcelona.

Horaris


La metamorfosi medieval, segles XIII-XV
L´exposició aborda el paper que va tenir l´activitat comercial mediterrània en la generació dels recursos i la diversificació social que permeté el naixement del municipi de Barcelona. S´hi desglossen els grups socials en què va quedar estructurada aquella renovada societat, capitanejada per l´elit de prohoms enriquits pels negocis, i s´hi descriu la reordenació dels equilibris que va portar a gestar les institucions en què es va anar organitzant. La ciutat, amb el Consell de Cent, els consellers i la resta de càrrecs municipals, va passar de ser una propietat dels comtes reis gestionada pels seus oficials a esdevenir un subjecte de negociació política amb la monarquia i els dos estaments privilegiats, la noblesa i l´Església.
Tot i ser itinerant, el poder de la monarquia es veia representat al cor de la ciutat pel Palau Reial Major. Hi residien les dues úniques entitats de la corona que no viatjaven seguint el sobirà: l´arxiu reial i el mestre racional.

La conquesta del litoral, segle XXI
L´enderroc de la muralla de mar entre 1878 i 1881 obria Barcelona al litoral, però les línies ferroviàries establertes a la costa constrenyien la trobada de la trama urbana amb la Mediterrània. Cent anys després, els projectes encetats en la dècada de 1980 van ser decisius per a la conformació d´un litoral obert, que la gent de la ciutat ha anat fent seu, en un procés de conquesta que avui encara té reptes pendents importants.

Aquest projecte expositiu forma part del cicle dedicat pel MUHBA al vincle marítim en la història de Barcelona, que es va iniciar el 2017 amb El port franc i la fàbrica de Barcelona i s´ha de cloure a finals del 2019 amb l´exposició 'El port modern, segles XIX-XX', organitzada en col·laboració amb el Port de Barcelona.

Museu d'Història de Barcelona - Plaça del Rei

Adreça:
Pl Rei, 9
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
El Barri Gòtic
Codi postal:
08002
Població:
Barcelona
On
Museu d'Història de Barcelona - Plaça del Rei
Quan
Del 30/03/2019 al 29/09/2019.

Telèfon

Centraleta:
932562100
Fax:
93 315 0957

M'agrada 33

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix