Exposició 'Tocar el color. La renovació del pastel'

Tornar


L'exposició Tocar el color. La renovació del pastel aprofundeix en la història del ressorgiment del pastel a partir de la dècada de 1830, quan apareix el terme «pastelista», fins a les seves evolucions al segle XX. Si bé la tècnica del pastel va conèixer al segle XVIII un auge formidable fins al punt de convertir-se en un art de ple dret, mai no va arribar a conquerir del tot la seva legitimitat enfront de la pintura a l'oli, disciplina reina. La seva fragilitat intrínseca, el seu encasellament en el gènere del retrat (molt menys valorat que la representació de les grans fites històriques o religioses) i la seva apropiació per part de nombroses dones li van impedir accedir a l'àmbit de la «gran» pintura.

Paral·lelament, la utilització molt difosa del pastel per realitzar esbossos va fer que hi hagués tendència a confondre'l amb les arts gràfiques. Per aquest motiu no va ser fins al segle XIX que l'art del pastel va reconquerir mica en mica la seva autonomia respecte a la pintura, i fou llavors que va arribar al seu màxim apogeu. És en aquest moment de renaixement de la tècnica on arrenca l'exposició Tocar el color, centrada en les obres que justifiquen l'aplicació de l'apel·latiu «pastelistes» als seus autors.

Trobem artistes com Eugène Boudin, Odilon Redon o Edgar Degas entre aquells que, en apostar per aquesta tècnica, van conferir un estatus innovador a l'ocupació de les barretes de pastel; una posició nova que es va mantenir al llarg de la primera meitat del segle XX aplicada a la ruptura de llenguatges que inaugura la generació posterior amb, entre d'altres, Pablo Picasso, Joan Miró, María Blanchard o Theo van Doesburg.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Sala Fundació Mapfre.

Sala Fundació Mapfre

Adreça:
C Diputació, 250
Districte:
Eixample
Barri:
La Dreta de Eixample
Codi postal:
08007
Població:
Barcelona
On
Sala Fundació Mapfre
Quan
Del 03/10/2019 al 05/01/2020.

Telèfon

#:
934 012 603

M'agrada 17

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix