Exposició 'Lluís Borrassà. Els colors retrobats de la catedral de Barcelona'

Tornar

Ubicació: Sales d'art gòtic

Lluís Borrassà. Els colors retrobats de la catedral de Barcelona donarà a conèixer les darreres incorporacions a la col·lecció d’art gòtic del museu: les taules de la Professió de sant Pere Màrtir i de la Decapitació dels familiars de sant Hipòlit. Adquirides pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i dipositades al Museu Nacional l’any 2020, l’ingrés de les dues pintures està revestit d’una rellevància especial tant pel seu remarcable valor artístic com pel fet d’haver pertangut, en origen, a la catedral de Barcelona. A tot això, evidentment, cal cal afegir-hi el fet que totes dues obres van ser realitzades al taller d’un dels principals pintors dels gòtic català, Lluís Borrassà (Girona, cap a 1360-Barcelona, 1424/1425).

L’exposició abordarà la figura i l’obra de Lluís Borrassà a través de la seva producció destinada a la catedral de Barcelona. Arran de les incorporacions esmentades, el fons del Museu Nacional s’ha convertit en l’únic que posseeix taules dels tres retaules parcialment conservats que l’artista dugué a terme per a aquest temple. Al voltant de la Professió de sant Pere Màrtir i de la Decapitació dels familiars de sant Hipòlit es reunirà un nodrit conjunt de taules desmembrades i disperses procedents dels seus respectius conjunts d’origen: el Retaule de santa Marta, sant Domènec i sant Pere Màrtir; i el Retaule de sant Llorenç, sant Hipòlit i sant Tomàs d’Aquino. Juntament amb aquestes obres, la majoria de les quals poc conegudes pel públic, també s’exposaran parts del retaule de sant Andreu de la catedral, del qual el museu ja conservava els fragments del Jove abocat a la finestra i de la Crucifixió de sant Andreu.

Finalment, més enllà de presentar els nous ingressos i l’obra de Borrassà per a la seu barcelonina, la mostra incidirà en algunes qüestions sobre la pintura de la baixa edat mitjana i sobre el retaule, és a dir, el moble situat darrera de l’altar, que és una tipologia clau del període. Entre altres, es tractaran temes com el funcionament d’un taller pictòric baixmedieval i l’ús de models pictòrics, o el procés creatiu de Lluís Borrassà. I també serà l’ocasió per afrontar assumptes com la descoberta moderna de la pintura gòtica o la seva falsificació.ics, o el procés creatiu de Lluís Borrassà. I també serà l’ocasió per afrontar assumptes com la descoberta moderna de la pintura gòtica o la seva falsificació.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Adreça:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
el Poble-sec
Població:
Barcelona
On
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Quan
Des de 23/02/2023 al 02/07/2023

Telèfon

Informació:
936220376
Tel.:
936220360
Tel.:
936220375
Fax:
936220374

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber