Exposició 'Impremta i biblioteca a l'hospital del militar de Montserrat (1938 -1939)'

Tornar

Comissariada per Àngels Rius i Bou, bibliotecària de la Biblioteca de l’Abadia de Montserrat.

En començar la Guerra Civil (1936-1939) els monjos de Montserrat van haver de fugir del monestir i aquest va ser confiscat per la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat de protegir-lo. Joan Puig i Ferreter, durant pocs dies, i sobretot Carles Gerhard i Ottenwälder, van ser nomenats pel conseller de Cultura Ventura Gassol els seus conservadors. A partir de l’abril de 1938, fins a la retirada de l’exèrcit republicà el gener de 1939, el recinte va esdevenir un hospital militar de l’Exèrcit de l’Est anomenat «Clínica Z», que va albergar fins a 3.000 soldats convalescents.

 De la mà del poeta Manuel Altolaguirre, els soldats de l’XI Cos d’Exèrcit de l’Est imprimiren llibres i diaris sota el segell d’ Ediciones del Ejército del Este, tot aprofitant la magnífica impremta que els monjos havien deixat al monestir. Els llibres impresos, d'escriptors de renom internacional com Pablo Neruda, César Vallejo i Emilio Prados, són considerats avui en dia rares edicions de bibliòfil.

 Per primera vegada es poden veure junts en una exposició, gràcies a la col·laboració de la Biblioteca del Monestir de Montserrat i la Biblioteca de Catalunya

Horaris

Altres

Se celebra a:
Biblioteca Nacional de Catalunya.

Biblioteca Nacional de Catalunya

Adreça:
C Hospital, 56
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona
On
Biblioteca Nacional de Catalunya
Quan
Des de 03/03/2021 al 17/04/2021

Telèfon

Tel.:
932702300
Fax:
932702647

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix