"Ifni. La mili dels catalans a l’Àfrica"

Tornar

Exposicions. El Museu de Cultures del Món presenta aquesta mostra, que explora l’experiència dels soldats destinats a Ifni.

Prenent com a eix la memòria compartida pels antics veterans catalans, les seves històries de la mili a l’Àfrica, “Ifni. La mili dels catalans a l’Àfrica” ens convida a endinsar-nos en uns relats personals travessats per la rancúnia i la nostàlgia, testimonis configurats al voltant d’un plec de reivindicacions que romanen desateses potser perquè es fixen en un passat incòmode que gairebé ningú no vol recordar.

Aquesta exposició, que es pot veure al Museu de les Cultures del Món, pretén explorar l’experiència ambivalent viscuda pels joves catalans que van ser soldats de lleva destinats a Ifni, utilitzant-la com a vehicle per a una reflexió general sobre el paper central assumit per l’exèrcit en l’aventura colonial espanyola.

En trobareu més informació en aquest enllaç.

Horaris


Ifni, un petit i feréstec enclavament espanyol a la costa meridional del Marroc, no gaire lluny de la colònia del Sàhara, fou el destí inesperat de milers de soldats de lleva al llarg de tres dècades. Ocupat enmig de la Segona República, el 1934, el territori no disposava de recursos naturals importants ni tampoc d´un paper estratègic en el concert internacional que pogués justificar una ocupació perllongada fins la retrocessió al Marroc de 1969. Menystingut pel lobby colonial català i espanyol i gairebé inaccessible, el presidio d´Ifni, veritable penal en acabar la Guerra Civil, esdevingué així l´escenari ideal per l´exhibició dels desvaris imperials de les elits militars de l´estat, i alhora el cul-de-sac on s´abocaren al llarg dels anys una munió de reclutes que allà van efectuar el seu servei militar.

Una exposició que pretén explorar l´experiència ambivalent viscuda pels joves catalans que foren soldats de lleva destinats a Ifni. A l´atzar d´un sorteig que els envià a complir durant un any i mig llurs deures militars als turons pelats d´aquella malaguanyada colònia s´afegí, a partir de 1957, el trauma d´una guerra d´alliberament censurada pel règim franquista i, de 1958 en endavant, la tensió pròpia d´un armistici que es mantingué fins l´abandonament definitiu de la colònia. Prenent com a eix la memòria compartida pels antics veterans catalans, les seves històries de la mili a l´Àfrica, Ifni ens convida a endinsar-nos dins d´uns relats personals travessats per la rancúnia i la nostàlgia, testimonis configurats al voltant d´un plec de reivindicacions que romanen desateses potser perquè paren atenció sobre un passat incòmode que gairebé ningú no vol recordar.

Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada

Adreça:
C Montcada, 12
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Codi postal:
08003
Població:
Barcelona
On
Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada
Quan
Del 23/01/2018 al 23/01/2019.

Telèfon

Telèfon:
932562300

M'agrada 473

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix