Exposició 'Els Ibers: Els orígens d'una nova civilització'

Tornar


Els ibers no van sorgir del no res, ni d´un dia per l´altre. La civilització ibèrica fou el resultat d´un procés. Estimulades i influïdes pels contactes amb fenicis i grecs, les poblacions indígenes de la franja mediterrània i de més enllà dels Pirineus van evolucionar, entre el segle VI i principis del II aC, cap a nous models socials, econòmics, polítics i culturals. Malgrat l´aire de família que a primera vista semblen oferir-nos els ibers, la civilització ibèrica no fou ni uniforme ni homogènia.

A Catalunya, les poblacions indígenes de la primera edat del ferro van aconseguir un desenvolupament econòmic important a partir de l´agricultura i la ramaderia, així com els primers contactes amb els primers comerciants fenicis. Probablement ja des del segle VII aC, o una mica abans, els ibers van intercanviar matèries primeres per productes exòtics. Els fenicis, instal·lats a l´àrea de l´estret de Gibraltar procedents del Pròxim Orient, començaren a freqüentar la costa catalana a la recerca de metalls. A canvi, oferien objectes i elements de luxe com el vi, l´article més preuat.

A partir del final del segle VII o inici del VI aC, els grecs prenen el relleu dels fenicis. Vi i ceràmiques gregues, també molt apreciades, van començar a arribar a les nostres terres. La fundació d´Empúries, entorn del 600 aC, significarà la consolidació d´aquesta influència grega sobre els ibers i que es mantindrà combinada amb la fenícia exercida des d´Eivissa, fins a l´arribada dels romans al final del segle II aC.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Museu d'Arqueologia de Catalunya

Adreça:
Pg Santa Madrona, 39*41
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
El Poble-sec
Codi postal:
08038
Població:
Barcelona
On
Museu d'Arqueologia de Catalunya
Quan
Acte permanent

Telèfon

#:
934232149
Fax:
934245630

M'agrada 17

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix