Exposició "Cinema Paper. Érik Bullot"

Tornar

Somniar una pel·lícula. Desplegar en l’espai els fragments d’un film per venir, inacabat. Esbossar amb paper els personatges d’una faula que recorre les promeses visionàries del llenguatge, del braille a la telepatia, de la visió paròptica a la invenció del Theremin als anys 1920: llegir amb les mans, veure-hi amb la pell, tocar sense contacte... vet aquí un feix d’utopies incomplertes que conformen l’arxiu potencial d’un cinema possible. 

Somniar una pel·lícula. Imaginar-la al marge del seu cos original, desvinculada de la tecnologia pròpia i dispositius acostumats. Cinema paper, cinema paraula, cinema per altres mitjans, cinema expandit, cinema virtual. Fa molts anys que Érik Bullot interroga les transformacions d’un art inestable i en constant metamorfosi, de les joguines òptiques al canvi radical que ha significat l’establiment definitiu del digital.

Què és, avui, el cinema? Si ha deixat de ser aquella empremta de llum impresa en un suport fotoquímic, si els seus usos i funcions han mutat definitivament, si les imatges han esclatat en un mar de pantalles que van del telèfon a la galeria, és encara aquell que vam conèixer al llarg del segle XX?

Descartada (i superada) una mort repetidament anunciada, l’artista i teòric reflexiona sobre els desplaçaments, els límits i les especificitats del cinema -tecnològiques, socials, estètiques, institucionals. Fins a quin punt serà capaç de negociar les condicions de tal metamorfosi sense negar la seva identitat? Es pregunta l’autor d’El film i el seu doble. Fins on podrà difractar-se, com la llum als calidoscopis? 

Per l’exposició a la Filmoteca, Bullot actualitza la hipòtesi d’un cinema vivent o desmaterialitzat a través d’un relat poètic i una investigació rigorosament documentada d’algunes de les obsessions o quimeres que el cinema ha deixat enrere.

El recorregut inclou dues instal·lacions inèdites en convivència amb obres de Ramón y Cajal, August Strindberg, Vicente Huidobro, Roland Sabatier o Jakob Mohr, així com diferents formats: del collage a la imatge en moviment passant per la fotografia, el dibuix i una sèrie de programes que acompanyaran la mostra a través de projeccions, discussions, lectures, una conferència performativa. També serà l’ocasió de presentar el segon volum de la nostra sèrie de publicacions Apunts de cinema, assaig en vint-i-quatre fragments que conjuga un exercici especulatiu amb la recerca erudita.

“Tot tancant els ulls, el cinema mental es projecta sobre la pantalla de les nostres parpelles. El film serà imaginari, o no serà.” (Érik Bullot)

Marina Vinyes Albes(comissària)

Horaris

Altres

Se celebra a:
Filmoteca de Catalunya.

Filmoteca de Catalunya

Adreça:
Plaça de Salvador Seguí, 1*9
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona
On
Filmoteca de Catalunya
Quan
Des de 28/09/2023 al 28/01/2024

Telèfon

Centraleta:
935 671 070

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber