Espai 'L’aprenenta'

Tornar

Un espai per jugar, experimentar i aprendre sobre intel·ligència artificial

I si ens trobem amb la IA en un espai analògic? L’aprenenta és una proposta desendollada per acostar-nos a la construcció de la IA des de l’experimentació i el joc, ideada pel col·lectiu Estampa. Un racó per jugar amb la IA, pensat per a totes les edats, on també podràs descansar o gaudir de la lectura de llibres relacionats amb l’exposició.

La intel·ligència artificial (IA) és una eina que permet que moltes coses es facin de manera automàtica. Els resultats ens semblen gairebé màgics, però, per arribar-hi, fan falta una pila d’esforços i decisions que ens impliquen a nosaltres, les persones. Al costat de l’exposició IA: Intel·ligència artificial hi trobareu L’aprenenta, una proposta dissenyada pel col·lectiu Estampa que, a través de quatre jocs i un enigma, proposa pensar, sense pantalles, apps o cables, com i de qui aprèn la IA, per mirar d’entendre una mica millor els automatismes del nostre món. Els jocs i l’enigma són aquests:

  1. Fer o no fer?: els models d’IA poden fer moltes tasques. Però ens hauríem de preguntar què preferiríem que no fessin, tenint en compte que allò que els encarreguem es durà a terme molt ràpidament i a gran escala. Atreveix-te a pensar què és el que t’agradaria a tu que es fes amb IA i què no.
  2. La matèria primera: per automatitzar cada tasca, cal entrenar les IA amb un conjunt molt gran d’exemples. Et proposem col·laborar en la construc­ció d’un conjunt d’imatges escollint una paraula, il·lus­trant-la i arxivant-la. La teva manera de veure les coses influirà en el que acabarà aprenent la màquina.
  3. El treball per capes: la IA treballa a partir d’un programa informàtic anomenat xarxa neuronal, que s’inspira en l’estructura del cervell. Està formada per diferents capes, i cadascuna s’ocupa d’una part de la tasca. Et proposem que et posis en el lloc d’una xarxa neuronal: escull i superposa les capes fins a trobar la forma que busques.
  4. L’enigma: un cop hem decidit què volem que faci, li hem propor­cionat un conjunt de dades i hem decidit quin tipus de xarxa neuronal volem utilitzar, la màquina es configura de forma autònoma mitjançant processos matemàtics. El resultat és enigmàtic, i és complicat saber com es prenen les decisions. Si vols espiar el que fa la IA per entre­nar-se, mira per l’espiell.
  5. Això funciona?: un cop entrenada la IA, cal avaluar si funciona i preguntar-nos, en cada cas, si els resultats que ens retorna són correctes o no. Et proposem que et facis una foto amb uns marcs de reconeixement. Et sents identificada amb les etiquetes disponibles? La IA funciona, o la seva visió està esbiaixada?

En aquest espai, també hi trobareu una petita biblioteca on consultar i gaudir tranquil·lament d’una selecció de llibres il·lustrats i recursos per a adults i infants sobre la intel·ligència artificial i les altres intel·ligències, així com un plafó amb notícies d’actualitat vinculades a la IA.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Activitats relacionades de l'exposició::
Exposició 'IA: Intel·ligència artificial'.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Adreça:
C Montalegre, 5
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona
On
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Quan
Des de 17/10/2023 al 17/03/2024

Telèfon

Tel.:
933064100

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber