Conferències 'Els fastos del gòtic. L’art de l’última edat mitjana '

Tornar

Prop de l’any 1400, a les corts europees van aflorar algunes de les manifestacions més brillants de l’art medieval. A partir d’aleshores i durant tot el segle XV, artistes actius a Europa, des de París fins a Florència, van fer gala d’un gust accentuat per l’elegància formal i per la moda extravagant de l’època. El resultat van ser creacions fascinants que encara avui ens sorprenen per la seva sofisticació visual, resultat d’una combinació particular d’elements realistes i decoratius. La sublimació visual dels valors de l’aristocràcia tardomedieval, i en especial dels codis cavallerescos, va ser l’objectiu principal de la majoria de les obres. Amb aquest curs proposem un viatge a un univers estètic extraordinari, fonament en gran manera de l’imaginari construït a l’entorn de l’art medieval.

Dirigit per:

Joan Molina, cap del Departament de Pintura Gòtica Espanyola del Museu del Prado.

SESSIONS DEL CURS

Dijous 11 de gener: “Entre la realitat i el somni. L’art de cort en el crepuscle de l’edat mitjana”. Amb Joan Molina Figueras, cap del Departament de Pintura Gòtica Espanyola del Museu del Prado.

Dijous 18 de gener: “Atrapat pel color. Or, fons i taca en la pintura”. Amb Vincent Debiais, responsable d’investigació de l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials (EHESS/CNRS), a París.

Dijous 25 de gener: “El lleure cortesà a Les molt riques hores del Duc de Berry”. Amb Josefina Planas, catedràtica d’Història de l’Art a la Universitat de Lleida.

Dijous 1 de febrer: “Escenografies en pedra per als ducs de Borgonya: Claus Sluter a Champmol”. Amb Rocío Sánchez Ameijeiras, catedràtica d’Història de l’Art a la Universitat de Santiago de Compostel·la.

Dijous 8 de febrer: “Pisanello, la natura com a prodigi i el món com a espectacle”. Amb Andrea De Marchi, professor d’Història de l’Art a la Universitat dels Estudis de Florència.

Dijous 15 de febrer: “Reis i nobles. Una mirada a la pintura gòtica del Museu del Prado”. Amb Fernando Gutiérrez Baños, catedràtic d’Història de l’Art a la Universitat de Valladolid.

Dijous 22 de febrer: “Christine de Pizan a la cort de França: imatges i textos”. Amb Victoria Cirlot, catedràtica de Filologia Romànica a la Universitat Pompeu Fabra.

Dijous 29 de febrer: “Sofisticació i plaer als palaus de la tardana edat mitjana”. Amb Amadeo Serra Desfilis, catedràtic d’Història de l’Art a la Universitat de València.

Dijous 7 de març: “El cavaller i la mort. Entre la glòria mundana i el temor al més-enllà”. Amb Francesca Español, professora d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona.

Dijous 14 de març: “La fascinació per la baixa edat mitjana en la pintura del segle XIX”. Amb Javier Barón, cap de Conservació de Pintura del Segle XIX al Museu del Prado.

Horaris

Altres

Se celebra a:
CaixaForum Barcelona.

CaixaForum Barcelona

Adreça:
Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6*8
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
la Font de la Guatlla
Població:
Barcelona
On
CaixaForum Barcelona
Quan
Des de 11/01/2024 al 14/03/2024

Telèfon

Informació:
934768600

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber