Cicle 'Referències. Espai de debat i pensament'

Tornar


REFERÈNCIES proposa cites amb veus significades internacionalment que aporten la seva visió sobre els dilemes, contradiccions i conflictes que planteja pensar el temps i narrar el passat des del present.

Sis cites, sis veus (2019-2020): La complexitat de la problemàtica de la memòria exigeix pensar-la des de diferents prismes.

Lydie Salvayre: literatura, autoficció i memòria
Conferència a càrrec de Lydie Salvayre i debat posterior amb Marta Marín-Dòmine
Dimecres 16 d´octubre, de 19 a 21 h
Sala Moragues, accés lliure.
Amb traducció simultània francès-català

Espai de diàleg i treball a càrrec de Lydie Salvayre
Dijous 17 d´octubre, de 10 a 12 h
Auditori c. Comercial, 5. Gratuït amb inscripció prèvia

El gènere anomenat "autoficció" permet a Lydie Salvayre d´abordar la complexa relació entre la memòria i la història mitjançant un exercici literari on hi fa confluir els relats personals amb la recreació d´esdeveniments que han estat significatius per a la seva família.

A la novel·la No plorar, guanyadora del Premi Goncourt l´any 2014, es combinen les observacions de l´escriptor francès Georges Bernanos sobre la repressió feixista i la veu optimista de la Montse, alter ego de la mare de l´autora, qui explica de primera mà la vivència de la Guerra Civil condicionada per l´exili a França.

A través d´aquests punts de vista, es van desencadenant preguntes que fan manifestes les marques del passat en el present i la importància de les veus que n´han quedat al marge. Una d´aquestes marques es mostra en la veu narrativa que travessa el text i que dóna compte material de la divisió que l´exili incardina en la llengua de qui el viu. La memòria es narra en una llengua singular, "mixta, carregada de confusions i d´incorreccions" com és, en aquest cas, el franyol, en què s´expressava la comunitat republicana que va creuar els Pirineus.

Christian Laval: el passat s´apropia del present. L´ombra de la Revolució Russa
Conferència a càrrec de Christian Laval i debat posterior amb Ferran Aisa Pàmpols
Dijous 21 de novembre, de 19 a 21 h
Sala Moragues, accés lliure
Amb traducció simultània francès-català

Espai de diàleg i treball a càrrec de Christian Laval
Divendres 22 de novembre, de 10 a 12 h
Auditori, c. Comercial, 5. Gratuït amb inscripció prèvia

"La tradició de totes les generacions mortes pesa com un malson damunt dels cervells dels vius", escriu Marx al 18 de Brumari en relació a les revolucions del passat. Ens demanarem per què i com la Revolució d´Octubre no va poder eludir aquesta estranya fatalitat, malgrat les esperances de Marx i les pretensions del marxisme.

Els esdeveniments anomenats revolucions, dels quals la Revolució Russa i la Revolució Francesa són exemples cabdals, tenen un lloc eminent en la nostra història i segueixen constituint punts de referència de la construcció de memòria. La manera de llegir-los encara avui determina i està condicionada alhora per les versions que se n´han establert en funció, inevitablement, d´interessos presents i de tradicions sedimentades. Una relectura n´és, però, possible i fins i tot necessària.

Aquesta relectura, en la proposta de Christian Laval, posa en qüestió mites enganyosos, revisa el sentit dels discursos dels bolxevics així com de les seves pràctiques efectives i permet establir una distància crítica amb d´altres insurreccions populars del segle XX com ara la Revolució Mexicana i fins i tot alguns episodis de la Guerra Civil.

Horaris

El Born Centre de Cultura i Memòria

Adreça:
Pl Comercial, 12
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Codi postal:
08003
Població:
Barcelona
On
El Born Centre de Cultura i Memòria
Quan
Del 16/10/2019 al 22/11/2019.

Telèfon

Informació:
932566851
Reserves:
932566850 (de dl. a dv. de 9.30 a 19 h)
Telèfon d'inscripcions:
93 256 68 50

M'agrada 9

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix