3a edició Med Dialogues +2030. Un clima mediterrani canviant: quan l’adaptació es converteix en prioritat

Tornar

La tercera edició dels Diàlegs Med +2030 pretén donar llum als problemes urgents que envolten l'adaptació al clima a la conca mediterrània. En reunir experts, responsables polítics, activistes i parts interessades de diversos orígens, busquem facilitar debats significatius, compartir coneixements i fomentar solucions innovadores que puguin ajudar les comunitats a adaptar-se i prosperar davant dels reptes climàtics.

A mesura que els impactes climàtics s’acceleren a la conca mediterrània, l’adaptació al clima s’ha convertit en un imperatiu vital per a la regió. La tercera edició dels Med Dialogues +2030 aborda les qüestions més apressants a l’entorn de l’adaptació climàtica al Mediterrani. Com es poden protegir les comunitats costaneres de la pujada del nivell del mar? Quin aspecte tenen les ciutats resilients al clima? Com es pot adaptar l’agricultura a les incerteses climàtiques? Quin paper duen a terme els coneixements tradicionals, les solucions basades en la natura i la innovació en aquests processos d’adaptació?

Després d'una introducció sobre les necessitats d'adaptació als impactes del canvi climàtic a la regió, el cicle de conferències adopta un enfocament territorial, abordant l'adaptació en territoris crítics mediterranis com les zones costaneres, urbanes, rurals i marítimes.

PROGRAMACIÓ CONFERÈNCIES: Un clima mediterrani canviant: quan l’adaptació es converteix en prioritat

  • 20 de setembre

Estem preparats per a la calor? Explorant les necessitats d'adaptació al clima mediterrània amb Elen Lemaitre-Curri i Carol Chouchani Cherfane.

Segons el MedECC, la regió mediterrània s’escalfarà 2,2 ℃ per sobre del nivell preindustrial d’aquí al 2040. Com es veuran afectats els nostres paisatges i territoris per aquest augment de la temperatura? Aquesta sessió estableix les bases per entendre’n millor les necessitats d’adaptació per ser més resilients en el futur.

  • 4 d'octubre

Adaptació a les zones costaneres: com ens preparem per a l'augment del nivell del mar? amb Maria Snoussi i Agustín Sánchez-Arcilla.

La pujada del nivell del mar a la conca mediterrània ja amenaça les zones costaneres amb l’augment de les inundacions i l’erosió. Si no s’hi fa front, les conseqüències seran catastròfiques per al desenvolupament urbà i rural, tant en l’agricultura i l’aqüicultura, els oceans i les operacions portuàries com en el turisme i el patrimoni cultural. Quines pràctiques d’adaptació costanera s’estan duent a terme al nord i el sud del Mediterrani?

  • 18 d'octubre

Agricultura en un clima més càlid: estratègies d'adaptació per a un Mediterrani resilient amb Hammou Laamrani i Valentina Mereu.

Els impactes del canvi climàtic es deixen sentir amb més força al sector agrícola. Els agricultors s’enfronten a condicions climàtiques cada vegada més dures i a incerteses que qüestionen la sostenibilitat de la seva activitat, les perspectives de supervivència i la seguretat alimentària. Com es poden adaptar les activitats agrícoles mediterrànies a unes incerteses climàtiques cada vegada més grans?

  • 8 de novembre

Àrees urbanes: com estan innovant les ciutats mediterrànies per fer front a la crisi climàtica? amb Onur Eryüce i Barbara Pons Giner.

Prop del 70 % de la població mediterrània viu en zones urbanes que es veuen afectades desproporcionadament pel canvi climàtic. Les seves infraestructures són, sovint, inadequades per fer front a aquest desafiament, alhora que agreugen les desigualtats socials. Quines solucions estan posant en marxa les ciutats mediterrànies per adaptar-se als efectes del canvi climàtic? Com ho poden fer i garantir la justícia social?

  • 22 de novembre

Boscos sota estrès: perspectives per a la protecció i la regeneració de la natura amb Magda Bou Dagher Kharrat i Jordi Vayreda Duran.

Els boscos mediterranis alberguen una biodiversitat increïble. No tan sols són font de vida, sinó que també proporcionen recursos fonamentals per a la subsistència humana; alhora, duen a terme un paper crucial com a embornals de carboni. L’augment de les onades de calor, la disminució de les precipitacions i l’increment dels incendis estan posant en risc aquest inestimable patrimoni natural. Quines solucions hi ha per garantir l’adaptació i la regeneració de la fauna i la flora que habiten aquest paisatge? Com seran els nostres boscos en el futur?

  • 13 de desembre

Mars canviants: adaptació de la pesca a la conca mediterrània amb : Nathalie Hilmi i Jason Hall-Spencer.

L’augment de la temperatura del mar ha estat assenyalat com el repte més important per al Mediterrani. Aquest increment no tan sols posa en perill els ecosistemes marins i la seva distribució geogràfica, sinó que també afavoreix la proliferació d’espècies invasores. Quines solucions s’estan aplicant actualment per adaptar-se a la disminució i al canvi de les poblacions de peixos al mar Mediterrani?

Horaris

Altres

Se celebra a:
CaixaForum Macaya.
Organitzat per:
Institut Europeu de la Mediterrània.

CaixaForum Macaya

Adreça:
Pg Sant Joan, 108
Districte:
Eixample
Barri:
la Dreta de l'Eixample
Població:
Barcelona
On
CaixaForum Macaya
Quan
Des de 20/09/2023 al 13/12/2023

Telèfon

Tel.:
934579531

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber