II Simposi Internacional d'arqueologia d'El Born CCM 'El Rec Comtal: l'aigua dibuixa la ciutat. Barcelona, segles I-XXI'

Tornar


El Rec Comtal és una de les estructures hidràuliques més importants de la història de la ciutat de Barcelona. No coneixem amb exactitud el seu origen, però sí que podem afirmar que és hereu de l'aqüeducte romà del segle I i que va funcionar fins al segle XX.

La captació i control de l'aigua ha estat un dels principals interessos de les comunitats humanes. En el cas de Barcelona bona part dels districtes actuals van néixer i créixer a redós del Rec. Per tant, podem parlar de l'aigua com a generadora de paisatge, també de paisatge urbà.

Al llarg de més de mil anys la forma i la funció del Rec van evolucionar, i així van esdevenir una estructura viva que es va transformar al llarg del temps. Diversos conceptes i activitats permeten aproximar-nos-hi: la gestió de l'aigua, l'agricultura, l'economia, el treball, l'urbanisme, l'enginyeria, el lleure, el patrimoni, el coneixement...

Des d'aquesta perspectiva, l'Ajuntament de Barcelona actualment està treballant en un projecte de recuperació i posada en valor del Rec. A través del II Simposi Internacional d'Arqueologia a El Born CCM volem donar visibilitat a totes aquelles recerques que, des de diverses vessants, ens han de permetre entendre l'estructura del Rec Comtal com una empremta del nostre passat en el present actual i, alhora, com a font per a diversos àmbits de coneixement.

Entre els participants que ja han confirmat l'assistència, comptarem amb la participació de:
Dr. André Guillerme, professor del Conservatoire des Arts et Métiers, Chaire Histoire des Techniques i Chaire UNESCO de mémoire des métiers vivants, director del Centre d'histoire des techniques et de l'environnement (CDHTE).
Dr. Héctor Orengo, arqueòleg, McDonald Institute for Archaeological Research, Cambridge.
Sra. Carme Miró, arqueòloga, Servei d'Arqueologia de Barcelona.
Dr. Santi Riera, professor al Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia (Universitat de Barcelona).
Dr. Carles Vela, professor d'Història Medieval a la Universitat de Girona i vinculat a la Institució Milà i Fontanals, del Consell d'Investigacions Científiques.
Dr. Marc Aureli Santos, director de Serveis d'Arquitectura Urbana i Patrimoni, Ajuntament de Barcelona.
Dr. Ton Salvadó, arquitecte, director de Model Urbà, Ajuntament de Barcelona.

Horaris

El Born Centre de Cultura i Memòria

Adreça:
Pl Comercial, 12
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Codi postal:
08003
Població:
Barcelona
On
El Born Centre de Cultura i Memòria
Quan
Del 15/03/2018 al 17/03/2018.

Telèfon

Informació:
932566851
Reserves:
932566850 (de dl. a dv. de 9.30 a 19 h)

M'agrada 6

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix