Curs 'Coneixent el Japó a través del seu cinema'

Tornar


A través de l'arribada del cinema al Japó, a la fi del segle XIX, el curs analitzarà els canvis socials, polítics i econòmics que s'han anat succeint al país asiàtic.

A més, si el/la alumne/a ho desitja, el curs "Coneixent el Japó a través del seu cinema" es complementa amb 6 projeccions a la Filmoteca de Catalunya d'una selecció de pel·lícules japoneses. Els primers quinze alumnes que s'inscriguin al curs tindran accés gratuït a les sessions. Després de la projecció hi haurà una presentació a càrrec de CineAsia i un cinefòrum.

SESSIÓ 1
Dilluns 16 d'abril
Deu claus per veure cinema japonès: Principals característiques del cinema japonès en comparació amb altres cinematografies asiàtiques i occidentals. Introducció al curs i a la història del cinema nipó. Quan comença a internacionalitzar-seu cinema? Claus i directors.

SESSIÓ 2
Dilluns 23 d'abril
Naixement del cinema al Japó. Els grans estudis i els gèneres. El cinema mut. El cinema arriba a la fi del segle XIX (1897) de la mà dels Germans Lumière a un país en procés de canvi iniciat amb l'era Meiji i amb la mirada posada a l'exterior. Seguint el model americà el cinema es converteix en Japó en una indústria, neixen grans estudis (Nikkatsu, Shochiku) i es creen gèneres propis.

SESSIONS 3 I 4
Dilluns 30 d'abril i dilluns 7 de maig
Els anys 50. Època daurada del cinema japonès: els grans clàssics. Després de la marxa de l'exèrcit americà de Japó, el país viu una època marcada pel creixement i desenvolupament econòmic i de les arts: és el moment en què el cinema japonès viu la seva major esplendor. Ratificat per la presència de tres mestres de categoria internacional: Mizoguchi, Ozu i Akira Kurosawa.

SESSIONS 5 i 6
Dilluns 14 i 21 de maig
Dels 70 a l'any 2000. La televisió i el V-Cinema: Una cinematografia en contínua evolució. La crisi dels grans estudis unida al naixement dels primers videoclubs i el desenvolupament del V-Cinema provoquen canvis en el panorama cinematogràfic japonès. Apareixen noves tendències i directors que busquen el mercat del vídeo per desenvolupar la seva capacitat. És l'hora de Imamura, Takeshi Kitano, Shinya Tsukamoto, Hirokazu Kore-eda, Shunji Iwai, Naomi Kawase, Hiroyuki "Sabu".

SESSIONS 7 i 8
Dilluns 28 de maig i dilluns 4 de juny
L'anime: descobrint un univers nou animat. El fenomen del manga. Els live-actions. Des de la irrupció de Pixar, el món de l'animació s'ha obert més enllà de les típiques produccions americanes. Aquest fet ha permès a l'espectador conèixer i obrir-se a altres formes de veure l'animació, introduint-se un concepte, com és el 'anime': l'animació realitzada al Japó o el cinema d'animació procedent d'altres països asiàtics.

SESSIONS 9 I 10
Dilluns 11 i 25 de juny
Nous temps, noves tendències: el cinema japonès contemporani. El cinema japonès inicia el seu canvi amb la internacionalització de diverses cintes de terror a principis del 2000. The Ring, Dark Water van provocar que la mirada internacional tornés al Japó. A partir d'aquí han sorgit una allau de nous realitzadors, molts d'ells assidus lectors de manga, que utilitzaran aquest mitjà d'expressió a la recerca de noves reescriptures del llenguatge cinematogràfic.

Dates de les 6 projeccions i cinefòrum del cicle de cinema en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya:

- Dijous 19 d'abril, Harakiri (1962) de Masaki Kobayashi
- Dijous 26 d'abril, La dona a la sorra (1966) de Hiroshi Teshigahara
- Dijous 24 de maig, El viatge de Chihiro (2000) de Hayao Miyazaki
- Dijous 31 de maig, Branded to kill (1967) de Seijun Suzuki
- Dijous 21 de juny, Audition (1999) de Takashi Miike
- Dijous 28 de juny, Ningú Sap (2004) de Hirokazu Koreeda

Horaris

Altres

Se celebra a:
Casa Àsia.
Inscripcions a:
Casa Àsia.

Casa Àsia

Adreça:
C Sant Antoni Maria Claret, 167
Districte:
Horta-Guinardó
Barri:
El Guinardó
Codi postal:
08025
Població:
Barcelona
On
Casa Àsia
Quan
Del 16/04/2018 al 25/06/2018.

Telèfon

Telèfon:
933680836
Fax:
933680333

Web

Web inscripcions:
www.casaasia.cat/

M'agrada 9

També et pot interessar...

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...fes-nos-la saber

Comparteix